Книги з саморозвитку, які варто прочитати кожному

Личностный рост
HOCHU.ua

HOCHU.ua

Редакция

Сьогодні світ швидко змінюється, прогресує, розвивається. Сьогодні ви прекрасні, успішні, конкурентоздатні. Але вже завтра починаєте пошуки себе, щоб змінити все в кращий бік. З чого почати процес самовдосконалення? Як краще розуміти себе і оточуючих? Як вибудувати стосунки з людьми правильно та чи залежить ваш успіх від порядку у шухляді письмового столу?

Пропонуємо добірку книг для саморозвитку. Тут точно знайдете те, що дасть вам поштовх для розвитку і збагатить новими знаннями. Тож, з чого почати?

книги по саморазвитию
Related video

"Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну"

Барбара Оклі

Без перебільшення ця книга для всіх, хто прагне саморозвитку. І не важливо — гуманітарій ви чи математик. Кожен з нас може запустити свій мозок на повну. Просто треба використовувати навики з книги на практиці.

Книга якраз для тих, хто прагне розвиватися, вивчати щось нове. Промовистими є і назви розділів: "Геніальність у простоті", "Навчання — це творчість", "Як самому "виліпити" свої таланти".

Насправді, ваш мозок наділений дивовижними можливостями. Опануйте прості і практичні методики і переживатимете менше розчарувань. Сама авторка книги почала вивчати тригонометрію у 26 років, стала викладачем інженерних наук, хоч була "особою з лінгвістичними нахилами". Тож "розігріваємо двигун мозку", але не забуваємо про перерви, яким авторка також надає значення.

"Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях"

Марк Лівін, Ілля Полудьонний

У сучасному світі важливо розуміти себе і свої емоції. Аби тривога, страх чи сором не збивали вас із колії — не дозволяйте їм цього, керуйте ними самі.

Наше суспільство досі живе   за принципом "тримай свої емоції при собі". Звісно, ніхто краще не розбереться з ними, ніж ми самі. Але ж нас ніхто цьому не вчив! Бо важливо саме розібратися, а не пригнічувати чи ховати їх.

Звісно, це не так легко, але пропонована книга — чудовий посібник у цій справі. По-перше, автори видання — журналіст та психотерапевт: один забезпечує доступність і чіткість подачі матеріалу, інший — його фаховість. По-друге, тут йдеться про українську реальність, наведені приклади близькі і зрозумілі нашому читачеві. І по-третє, найголовніше: чудова структура видання. Кожен із 20 невеликих розділів присвячений окремій емоції чи почуттю: теорія, життєві приклади та вправи для самопорозуміння. Несподівано ви дізнаєтеся, що заздрити – не так вже й погано, заздрість допомагає збагнути власні бажання і потреби.

Зрозумійте себе і будьте у гармонії з собою, адже емоційний стан часто визначальний у здоров’ї, стосунках, кар’єрі, життєвих пріоритетах.

книги по саморазвитию

"Диво 5 ранку. Як підкорити свій день ще до світанку"

Джеф Сандерз

Хто з нас не вдається до нарікань на брак часу. Так багато хочеться встигнути: робота, зустріч із друзями, родина, побут, а ще ж і відпочивати треба!

У сі чули про те, що "ранні пташки росу п’ють, а пізні — сльози ллють!", або вже точно на раз вам казали з дитинства: "хто рано встає, тому Бог дає!".

Тож чогось принципово нового для вас ця книга не запропонує. Але — спокійно! Автор не змушує вас прокидатися конкретно о 5.00 ранку, він пропонує вибрати самостійно оптимальний час саме для вас. І крім цього, ще ряд рекомендацій, як значно збільшать ефективність ваших днів. Ви не перетворитесь у невиспаного зомбі, а навпаки, дотримуючись порад із книги, наповните своє життя змістом, навчитеся бадьоро прокидатися, ефективно ділити час, протистояти відволікаючим факторам. І завдяки цьому зберігати спокій і рівновагу, не дратуватися постійними дедлайнами.

Це дійсно диво — усвідомити себе керівником своїх цілей і розпорядником свого часу, адже час — безкомпромісний і найдорожчий життєвий ресурс.

"Народжені бігати. Рух до безмежних можливостей"

Крістофер Макдуґал

Рух — це життя! І ця книга, власне, про рух, а точніше — про біг. Більше 300 сторінок просто про те, як бігати? І так, і ні.

Якщо ви хочете дізнатися, як долати марафони без перевтоми, без травм та ще й у задоволення, ви це неодмінно дізнаєтесь. Але книга захоплює філософією бігу не лише на основі фізіологічних досліджень. Розповідь дивним чином поєднує спортивну тематику та етнографічну розвідку. Автор вирушив у Мексику до давньої народності  тараумара — найкращих бігунів усіх часів і народів, про витривалість яких ходили легенди. Особисті травми письменника під час бігу стали суттєвими стимулами зустрітися із легендарними бігунами і розгадати їхні секрети.

У ході подорожі, описаної в книзі, ви і самі потрапите до народності тараумара, переживатимете пригоди, познайомитеся із цікавими героями та вболіватимете на перегонах… І мимоволі поринете у світ бігу, і навіть на завтрашній ранок станете підбирати кросівки, а, можливо й побіжите босоніж.

книги по саморазвитию

"Структуроване мислення. Ясний розум в інформаційному хаосі"

Деніел Левітін

Кожен з нас прагне організувати свій час. І це не так легко. Щодня в інформаційному сучасному світі ми відчуваємо постійну нестачу часу, постійний стрес. Чи відчуваєте ви наприкінці дня втому? Чи встигаєте ви за день зробити все заплановане? Як не розпорошитися, не розірватися? Та, зрештою, чи пам’ятаєте ви все заплановане на сьогодні, чи сконцентровані ви на тому, що робите? Нереально в цьому насиченому інформацією суспільстві встигнути подивитися всі новини, зробити усі справи, провести усі заплановані зустрічі. Не кожна особистість здатна витримати такий ритм. Хоча, можливо, цього нам для успіху і не потрібно.

Поєднання науки і звичайний буденних справ, теорії і практичних методик, як побудувати життя, щоб мати ясний розум, — робить цю книгу цінною і корисною. Автор роз’яснює принцип розумної достатності і я зразу бачу себе у багатьох ситуаціях. Думаю, ви також одразу побачите себе в багатьох ситуаціях. А ще з’ясуєте як працює наша увага та пам'ять і… та чи впливає на нас порядок речей у тумбочці біля ліжка.

"Мислення швидке й повільне"

Деніел Канеман

У школі нас вчили різним дисциплінам, але чи вчили нас думати? Уже в дорослому житті ми повинні вміти робити правильні висновки з аналізу ситуацій та прийнятих раніше рішень. Ми повинні розвиватися! Книга дає знання, які допоможуть прийняти правильний вибір в магазині, інвестувати в успішні проекти та й загалом ухвалювати рішення в умовах невизначеності. Книга для вдумливих.

Тут, окрім всього, має значення особистість автора. Деніел Канеман — ізраїльсько-американський психолог, економіст, соціолог. У 2002 році здобув Нобелівську премію з економіки. Нагороджений однією з найбільших відзнак США — Президентською медаллю Свободи.

Один з найцікавіших творів про людський розум. Книга для мислячих людей. Вражає також кількість авторів, що посилаються на цю працю. Це одна з найкорисніших нон-фікшн книг коли-небудь виданих. Автор розповідає, як стереотипне мислення впливає на наші помилки і судження.

Щоправда, книга об’ємна й інколи автор аж надто прискіпливо розглядає той чи інший випадок. Але це говорить у нас раціональне. Так, можливо, ми б щось поскорочували, бо читати треба, включаючись у процес, вдумливо. На те воно й мислення — швидке й повільне. Книга може перевернути світогляд та розуміння багатьох речей, зокрема, дасть уявлення про Систему 1 і Систему 2 в нашому мозку.

книги по саморазвитию

Також читайте рецензцію на книгу "Найбагатший чоловік у Вавилоні" .