ТОП вітчизняних авторів, які доводять, що укрліт – не нудно

Личностный рост
Ирина Майстренко

Ирина Майстренко

Журналист

Мистецтвознавець Катерина Виноградова поділилася списком літератури, після якої ви полюбите українських авторів.

Шкільна програма з української літератури геть відбиває бажання читати. Хтось каже, що вона занадто депресивна. Хтось — що незрозуміла. З такими думками молоді зіткнулася і перша заступниця директорки Школи леді реаліті "Від пацанки до панянки" (Новий канал) Катерина Виноградова.

Вона готова зруйнувати міф про те, що укрліт — нудно.

Related video
екатерина виноградова фото

– Щоб відразу розірвати шаблон про важку українську літературу, порекомендую один з моїх найулюбленіших творів. Це фантастичний роман "VitaNostra" Марини та Сергія Дяченків, — каже педагог. — Там описана неймовірна історія про дівчинку Сашу, яка,щоб врятувати від загибелі своїх рідних, вступає в дуже дивний навчальний заклад. А ось вже після цього роману можна перейти до сучасних авторів, які стали класиками. Почати варто з Юрія Андруховича. Вважається, що він один із засновників сучасної української літератури незалежної України.

Юрій Андрухович

– Його роман "Дванадцять обручів" вважається одним із кращих періоду української незалежності. Критики кажуть, що цією книгою можна по праву пишатися. Роман перекладено на багато мов. Ще він символічний тим, що закриває епоху 90-х, і з нього починається епоха 2000-х. Також можна свій шлях в українську літературу почати з роману Андруховича "Рекреації". Цей роман вважається мало не культовим. Він теж дуже захоплюючий. Розповідає про друзів-поетів, які їдуть на фестиваль у карпатську глибинку. Там вони пиячать і поводяться не так, як заведено в публічному суспільстві.

интересные книги украинской литературы

Оксана Забужко

– Без неї неможливо уявити сучасну українську літературу. Її роман "Польові дослідження з українського сексу" до сексу як такого відношенняне має. Він про кохання, про стосунки чоловіка і жінки. Книга з вираженим емоційним характером. Якщо сподобається цей твір і зацікавить автор Забужко, також пораджу роман "Музей покинутих секретів". До речі, критики вважають його однією з головних книжок сучасної української літератури.

Сергій Жадан

– Книги — "Ворошиловград", "Месопотамія" і "Депеш Мод". Чим гарний Жадан — то це тим, щов його романах — класне поєднання самоіронії і неймовірний поетичний стиль. Вони дуже глибокі, пригодницькі, але при цьому ти бачишу персонажах реальних людей. Коли читаєш, сам собі кажеш: "Ой, такого я знаю, і такого знаю. І цей характер мені знайомий".

современная украинская литература

Лесь Подерв'янський

– І його книга "Герой нашого часу". Леся Подерв'янського по праву вважають хуліганом української драматургії. А його п'єси свого часу цитували люди, які мають відношення до мистецтва. Ця книга 16+, адже там є ненормативна лексика. Але вона там абсолютно виправдана.

Любко Дереш

– Ще один український автор, який став свого часу сенсацією. Тому що перший повноцінний, серйозний, глибокий роман він видав, коли йому було 17 років. Відповідно, написав він його у 16. Роман називається "Культ".

Якщо далі говорити про сучасну українську літературу, то, звісно, не можна оминути книги Олександра Ірванця, Юрка Іздрика, ЛюкоДашвара, Ірени Карпи та Ірен Роздобудько. Ці автори допоможуть переконатися, що українська література — це зовсім не нудно.

современная украинская литература

А які книги Катерина радитиме учасницям п'ятого сезону реаліті "Від пацанки до панянки" — дізнаєтеся з 1 березня о 19:00 на Новому каналі.

УЗНАЙТЕ БОЛЬШЕ:

Також читайте рецензію на книгу " Найбагатший чоловік у Вавилоні ".

Фото: Новый канал, открытые источники в Сети