"Під час війни правда так цінується, що її повсякчас супроводжує почерк брехні": рецензія на книгу Кейт Аткінсон "Розшифровка"

Личностный рост
Елена Мело

Елена Мело

Редактор ленты новостей

Рецензія на книгу Кейт Аткінсон "Розшифровка", в якій кожен факт "може вважатися історичною правдою", проте на нього "припадає одна вигадка". Така собі альтернативна історія. Але не дуже скрупульозні дослідники, а середньостатистичні читачі, різниці не помітять.

Розшифровка: про що книга?

Назва книги "Розшифровка" говорить сама за себе. Це історія про дівчину-сироту, яку в роки Другої світової війни завербувала у свої тенети американська розвідка. Джульєтта (так звати головну героїню) щодня виконує одну і ту ж рутинну роботу — розшифровує записи прослуховування британських поціновувачів нацизму, які знаходяться у сусідній квартирі.

Related video

Після війни жінка починає працювати на радіо й готує передачі для школярів про історію та "ідеальний світ", в якому вони живуть. Але раптом Джульєтта отримує "привіт" із минулого, який повертає її у те пекло, в якому вона була змушена виживати, прикриваючись подекуди аморальними вчинками. І коли здається, що всі сліди давно не ведуть до неї, долинає ехо — не всі гештальти закриті, а вороги готові мститися.

Тут є миті складних життєвих реалій, і досить "неванільна" романтика, і гомосексуалізм, і вбивства.

"Під час війни правда так цінується, що її повсякчас супроводжує почерк брехні": рецензія на книгу Кейт Аткінсон "Розшифровка" - фото №1

Розшифровка: читати чи ні?

Я давня фанатка романів Еріха Марії Ремарка про любов, війну, молодість, смерть і життя на її тлі. Тому книга Кейт Аткінсон "Розшифровка" мені передбачувано сподобалася.

Хоча не можу не зазначити той факт, що читається вона навіть не так собі, — а дуже важко через надскладну і моментами (суб'єктивно) абсолютно незрозумілу фабулу. Починається розповідь майже із кінця подій, далі — флешбек на початок, потім ти знову опиняєшся тут і зараз, і лише в кінці, дякувати Богу, логічне завершення.

"Під час війни правда так цінується, що її повсякчас супроводжує почерк брехні": рецензія на книгу Кейт Аткінсон "Розшифровка" - фото №2

Точно скажу, що людині, яка любить і шукає легкість в книгах — цей роман задоволення не принесе. А от на книжкових полицях фанів нетипових структур цей шедевр займе гідне місце.

Варто похвалити особливу саркастичну манеру діалогів і роздумів Джульєтти. Завдяки їм ви будете посміхатися інколи навіть в тих місцях, де теоретично у психічно здорової людини мало б волосся стати дибки.

Взагалі-то, Джульєтта не подавалася у розвідку;
вона хотіла приєднатися до жіночих загонів збройних сил — не з якогось виняткового патріотизму, а тому, що після смерті матеpі стомилася дбати про себе самотужки. Але після оголошення війни її викликали на співбесіду. Запрошення прийшло на урядовому бланку тож, мабуть, відмовитися не можна.

Розшифровка: що каже автор?

Після прочитання книги від передмови до бібліографії мене огорнуло якесь незрозуміле тепло за те, що я присвятила кілька своїх вечорів саме цій книзі (як би пафосно це не звучало). Тому хочу поділитися з вами основним абзацом із післямови Кейт Аткінсон.

Якщо згрубша, то на кожен факт у цій книжі, який може вважатися історичною правдою, припадає одна вигадка. Хочу думати, що в більшості випадків читачі й не помітять pізниці між ними. Мушу це сказати, аби мене не критикували за те, що я
щось описала неправильно. Я багато чого описала неправильно,
і то зумисно. Після тривалих дискусій із самою собою я вирішила вигадувати все, що схочу — бо такий привілей у письменників. Якби потрібно було описати процес роботи над романом, я
сказала б, що розбираю історію на запчастини, а потім створюю
свою реконструкцію, доповнену уявою. (Так, я забагато розмірковую про природу історичної белетристики, і це не полегшує мені роботи).

З радістю прочитаю й інші романи Кейт Аткінсон.

Книгу Кейт Аткінсон "Розшифровка" видання "Наш формат" можна купити — за посиланням . Ціна — 350 грн.

Також не пропустіть:  "Найбагатший чоловік у Вавилоні" — рецензія на книгу, яка повинна бути на полиці у кожному домі