"Секс. Від нейробіології лібідо до віртуального порно": рецензія на книгу

Личностный рост
Елена Мело

Елена Мело

Редактор ленты новостей

У видавництві "BOOKCHEF" незабаром українською вийде книга Дар’ї Варламової та Олени Фоєр "Секс. Від нейробіології лібідо до віртуального порно", яка представляє собою повний гід з людської сексуальності.

Журналістки Дар’я Варламова та Олена Фоєр за участю наукових редакторів — лікаря-сексолога і психотерапевта Аміни Назаралієвої і біолога Михайла Нікітіна — узагальнили знання про людську сексуальність в її біологічному і культурному аспектах. І в них це добре вийшло.

Тему сексу найчастіше розглядають або з точки зору біології, або з точки зору культури. Перед вами — спроба об'єднати обидва підходи і написати гід по людської сексуальності, що розповідає про те, як поверх могутніх природних інстинктів нашаровуються різноманітні психологічні нюанси, культурні коди і табу. У пошуках відповіді на питання, чому одні і ті ж базові природні механізми зумовлюють найхимерніші прояви сексуальної активності, автори розглядають найрізноманітніші теми — від нейробіології лібідо і суперечок навколо точки G до причин інтересу домогосподарок середніх років до гей-порно.

Related video

Якщо ви хочете дізнатися, як влаштована ваша сексуальність, то завдяки цій книзі отримаєте безліч відповідей, навчитеся шукати відповіді правильними запитаннями і вже точно почнете краще розуміти і інших людей, і самих себе.

Не без частки суб'єктивності можна сказати, що це видання — блискучий науково-популярний гід, який розповідає, як влаштований мозок, коли ми збуджені, закохані або залежні, чому люди ревнують і стають гомосексуальними, пояснює вплив батьківсько-дитячих стосунків на нашу подальшу поведінку і сексуальні відносини і пояснює ще тисячу корисних і цікавих фактів про найінтимнішій (чи вже ні?) частини нашого життя.

Перед тим, як почати читання вам доведеться прийняти (або хоча б спробувати це зробити) чотири умовні догми, на які спиратимуться подальші міркування авторів:

  • Еволюція несправедлива. Тобто біологічній еволюції немає діла до соціальної справедливості, рівності, моралі та інших чудових речей.

  • "Природне" не означає "невідворотне" або "оптимальне в будь-якій ситуації".

  • Краще знати правду. Якщо якась інформація досить незручним чином кидає виклик загальноприйнятим уявленням або навіть гідним людським цінностям, це не привід її не обговорювати.

  • Сексуальні практики знаходяться поза мораллю. Звичайно, що є етичні аспекти у стосунках, пов'язаних з сексуальними практиками, але важливо, наскільки ці стосунки добровільні, чесні, безпечні і приносять радість усім учасникам.

І якщо ви до сих пір ще не вирішили, як ставитися до сусіда гея, чому більше не відчуваєте сексуального бажання до свого партнера, не розумієте, чому вас збуджують жінки в рудих перуках — робота Дар'ї Варламової і Олени Фоєр нарешті зможе допомогти знайти відповіді навіть на ці хитромудрі питання.

А що ви читаєте зараз?

Також вам буде цікаво: рецензія на книгу "Girlboss" — від злидарки до владарки.