Амбра - справжній діамант у парфумерії: чим пахне, як виглядає і де її беруть 

Парфумерія

Богдана Карц

Головна редакторка

Надзвичайно стійкі та ароматні люксові парфуми завдячують своєму особливому аромату і тривалому шлейфу саме амбрі - найрідкіснішому та найдорожчому інгредієнту в індустрії парфумерії. Та мало хто здогадується, що амбра - це відрижка кашалотів. Розкішна, унікальна та незамінна, вона використовується вже сотні років, але звідки береться, люди дізналися зовсім недавно. HOCHU.ua вирішив поділитися цими знаннями із вами!

В епоху середньовіччя люди робили різні припущення щодо походження амбри. Згадувалися і слина дракона, і сльози ангелів, і сік екзотичних дерев, і піна з моря... Припускали, що її властивості здатні захищати від чуми та лікувати епілепсію та головні болі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Є припущення, що сіра амбра утворюється лише у тих  кашалотів, які мають розлади шлунку, а таких знайдеться лише до 5%. Після того як кашалот вживає їжу, частинки, які не перетравилися (в основному це панцирі молюсків та дзьоби кальмарів), потрапляють в особливий відділ кишкового тракту, де ферментуються шлунковим соком. Речовина набуває воскоподібного стану і коли стає занадто великого розміру, відригується морським гігантом. Спершу вона має дуже сильний і неприємний запах, який згладжується перебуванням у воді протягом тривалого часу. Колір стає сірим, амбра твердіє і починає набувати неповторного аромату за який особливо цінується.

Так виглядає амбра у необробленому вигляді

Переважно амбра плаває в морі, але іноді хвилі виносять її на берег. Це надзвичайно цінна знахідка, особливо для мисливців за амброю, адже ціна всього 1 грама досягає 500 євро, а вага однієї грудки може бути до 100 кг.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Запах сирої амбри зазвичай описують як тваринний, морський та мускусно-ванільний. Але коли її починають використовувати в парфумерії, запах стає настільки розкішним, що це неможливо описати словами. Злегка солодкуватий, витончений, просякнутий чуттєвістю і тваринною енергетикою, теплий та звабливий. Надзвичайна цінність сірого бурштину (у перекладі з французької) полягає у здатності надавати стійкості, шлейфу та підсилювати інші інгредієнти, діючи як фіксатор.

Найкраще цей аромат можна відчути у таких відомих парфумах: Tuxedo від Yves Saint Laurent, Bois d'Encens Giorgio Armani, O HIRA від Stephane Humbert Lucas 777.

Та варто зауважити, що на сьогодні амбру навчилися видобувати також з насіння лабдануму. Це аромат рослинного походження. Запах схожий на натуральний, але не передає всієї палітри та багатогранності справжнього аромату. Це як куштувати розчинну каву, коли ти затятий кавоман.

Амбра є цінним та незамінним інгредієнтом багатьох рідкісних парфумів, цінність фіксації та надзвичайний дефіцит додає ще більше неперевершеності. Амбру можна назвати музикою парфумерії та ароматною коштовністю з деревинно-теплим незабутнім звучанням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 3 топових літніх парфуми. Ці аромати створені спеціально для спекотної погоди і мають свіжий, легкий аромат!

Головне фото: freepik