Готуємось до сезону! Як вибрати стиглий і смачний гарбуз?

Лайфхаки

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Зовсім скоро настане сезон гарбуза — корисного продукту, який обов'язково слід включити до свого осіннього раціону. У нашому матеріалі ви знайдете поради, які допоможуть вибрати смачний і стиглий гарбуз. Зберігайте!

Осінь — це час гарбузів, які користуються популярністю не тільки на Хелловін, але й на обідньому столі, адже з них можна приготувати безліч смачних та корисних страв. Однак вибір правильного гарбуза з тих, що пропонуються на ринку, може бути непростим завданням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для кожного рецепта існує свій ідеальний вид гарбуза. Наприклад, для гарбузової каші бажано вибирати м'які плоди, для варення краще підходять гарбузи, які добре тримають форму і не розвалюються в пюре, а для випічки — плоди з солодким м'якушем. У цій статті ви дізнаєтеся, які гарбузи вважаються найсмачнішими, солодкими та придатними для ваших потреб.

Все залежить від сорту

На ринках та в магазинах найчастіше можна знайти три основні види гарбузів. Це —  твердокорий, мускатний і великоплідний

  • Великоплідні гарбузи, як правило, мають помаранчеву, світлу або сіру шкірку, а також щільну структуру м'якоті з помірною насолодою. Вони ідеально підходять для гарнірів, супів, варення та запікання. Великоплідні гарбузи можуть зберігатися довго і стають тільки смачнішими з часом.

  • Твердокорі гарбузи зазвичай мають круглу або овальну форму і жорстку шкірку, яку важко розрізати. Їх смак зазвичай менш солодкий, тому вони краще підходять для м'ясних страв та гарнірів.

  • Мускатний гарбуз, такий як Баттернат, вважається найсмачнішим і м'яким. Ці гарбузи невеликих розмірів мають грушоподібну форму і яскраву шкірку. Вони легко очищаються та ріжуться ножем. Саме з них добре готувати каші, салати, десерти та начинки для випічки. Однак мускатні сорти не зберігаються так довго, як інші.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Колір та стиглість

Смак гарбуза залежить від кольору м'якуша, який пов'язаний із вмістом провітаміну А та інших каротиноїдів. Чим яскравіший колір, тим солодший м'якуш. Колір може змінюватись від помаранчевого до зеленого і навіть сірого, залежно від сорту.

До речі, стиглість гарбуза можна визначити за звуком стуку: стиглий гарбуз відгукується глухо і чітко. У стиглих гарбузів також темний і сухий хвостик. Якщо плодоніжки немає, гарбуз не зберігатиметься довго.

Розмір

Вважається, що менші гарбузи зазвичай більш солодкі та смачні, тому що вони містять менше волокон. Рекомендується вибирати гарбуз вагою менше ніж 5 кг. Не варто купувати надто великі гарбузи, тому що їх м'якуш може бути сухою, несмачною або навіть гірчити. Однак, якщо вас більше цікавить насіння, то у великих гарбузах воно буває більш зрілим та смачним.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дотримуючись цих порад, ви зможете вибрати ідеальний гарбуз для ваших кулінарних потреб та насолоджуватися смачними стравами на осінньому столі. Також дізнайтеся, як швидко та без шкоди відмити руки від горіхів.