Кожного ранку бийте томати ціпком - і урожай буде фантастичним

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як правильно підв’язувати томат и. Тепер ділимось секретом, який допоможе отримати щедрий та великий урожай.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Іноді можна помітити, як досвідчені дачники постукують вранці по рослинах помідорів. Часом навіть беруть ціпок для цього. Навіщо вони це роблять, розповідає Help You.

Покращення запилення

Річ у тім, що в літній період, коли спека сягає вище 30-32 градусів, пилок на квіточках гине. Плоди зав’язуються набагато гірше. Також процес утворення та розвитку зав’язей погіршує вологість у парнику, яка протягом доби може коливатися від дуже високої до дуже низької.

А якщо це теплиця, то справа ще гірша - там не так багато комах, які б допомогли рослинам. Також в парнику немає вітру, що здатен хитнути кущ і допомогти пилку обсипатися.

Незапилені вчасно квіти відцвітають та просто опадають на землю. Але рішення є - постукуючи паличкою по стеблах, можна допомогти пилку випасти з пильовиків і запилити приймочку квітки, полегшуючи процес зав’язування плода.

Якщо рослин мало, то можна просто трохи потрясти кожне суцвіття, або “попрацювати бджілкою” - м’яким пензликом для малювання переносити пилок з квітки у квітку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дозапилення не любить спеки. Робити це слід вранці, краще з 9 до 11. Також ми розповідали, як підживити томати.