Все, що треба, вже у вас є: ТОП-4 народні способи "добити" білокрилку на городі

Сад і город

Богдана Карц

Головна редакторка

Капуста, хоч сама по собі і непримхлива культура, може просто не дожити до дня збору врожаю. На заваді може стати не лише погода та недостача підживлень (в такому разі капуста наростить багато “лопухів”, а не тугий качан), а й набридливі слимаки та гусінь , а також білокрилка.

Білокрилка капустяна — це шкідник, для знищення якого потрібно досконало знати його біологію. Через особливості розвитку цієї комашки позбутися її буває дуже й дуже складно. В чому ж причина і як до знищення білокрилки підходили наші діди-прадіди, розповідаємо у цьому матеріалі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому білокрилка дуже небезпечна для капусти

Як повідомляє syngenta.ua , імаго (це доросла стадія жуків та деяких членистоногих - ред.) та личинки висмоктують з рослини, яку атакують, клітинний сік. Внаслідок цього фотосинтез припиняється, листя жовтіє і жертва починає спершу відставати у рості та розвитку, а згодом може і зовсім загинути. Звісно ж, падає і врожайність.

syngenta.ua

Крім того, коли ваші насадження обсідає капустяна білокрилка, не за горами і поява сажкових грибів: вони з радістю заселяються на цукристих виділеннях личинок цього шкідника. Це травмує рослину ще більше, адже грибний наліт пригнічує фотосинтез ще сильніше. Пошкоджені листки дуже швидко починають скручуватися й відсихати.

Шкідника важко позбутися, бо впродовж сезону він може наплодити по 4-5 поколінь потомків. Найбільше білокрилка любить спекотну погоду і нестачу вологи - це варто взяти до уваги! Дорослі особини живуть цілими колоніями на нижньому боці листка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найкращі народні методи боротьби зі шкідником

Перевіреними порадами ділиться poradnica . Так, рекомендується спробувати один із таких варіантів (або кілька - почергово):

  1. Розчин попелу проти білокрилки. 1 склянку попелу заливають 3 л окропу й дають настоятися цьому розчину протягом 3-х ді. Далі цим розчином заражену капусту обприскують раз на 10 днів.

  2. Нашатирний спирт. 1 ст.л. додаємо у повне відро води (10-12 л). Цим розчином посадки капусти проти білокрилки обробляють раз на місяць.

  3. Настоянка із полину. Потрібно 1,5 кг гіркого полину закинути у 8 л води. Лишаємо розчин настоюватися протягом 2-х діб. Після цього гарно проціджуємо і додаємо ще 5 л води. Такою потужною настоянкою капусту варто обробляти щотижня, аж доки вся білокрилка не зникне.

  4. Мильний розчин. Звичайне господарське мило натирають і розводять з теплою водою у пропорції 1:6. Готовим розчином (холодним) капусту від білокрилки обробляють раз на 10 днів. Наносити його потрібно вручну - губкою для миття посуду листя капусти буквально натирають.

Наостанок поділимося ще одним цікавим лайфхаком, який допоможе позбутися капустяної білокрилки: розставте на ділянці клейкі пастки жовтого кольору. Вважається, що шкідник реагує саме на цей колір і завжди до нього тягнеться найбільше. Крім того, для профілактики появи цих членистоногих на вашому городі регулярно виполюйте бур’яни: саме на них білокрилка ховається, чекаючи на щось смачніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, чи потрібно обривати листя в капусти. Багато хто сперечається через це, а правильна відповідь насправді лише одна і ви може сильно здивуватися, дізнавшись її.