Обробите цим засобом сад на початку вересня - і жодна хвороба не причепиться до рослин у новому сезоні

Сад і город

Богдана Карц

Головна редакторка

Частина врожаю вже зібрана і в деяких господарів значна частка ділянки вже давно стоїть порожня. Якщо ви належите це цих щасливців, які вже впоралися зі збором картоплі та інших культур, і ваш сад біля дому стоїть порожнім, пора братися за дезінфекцію ґрунту!

Надійним помічником у боротьбі з різними хворобами стане бордоська суміш. Це фунгіцидна речовина, яка використовується для захисту рослин від грибкових захворювань, інформує ukr.media. Головними її складовими є сірчана кислота і вапно, які володіють антисептичними та антибактеріальними властивостями.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цей диво-засіб здатен вберегти культурні рослини від понад 25 різних  захворювань. Йдеться про захист від парші, плодової гнилі, фітофторозу тощо.

Як правильно обробити сад бордоською речовиною восени

  • Спершу готуємо робочий розчин. Для цього бордоську суміш розведіть із водою у відповідних пропорціях, які вказані на упаковці.

  • Далі нам потрібно вибрати найкращий час для обробки саду. Це має бути сухий погожий безвітряний день.

  • Власне, обробка дерев та ґрунту в саду. Суміш залийте у пульверизатор і розпиліть по стовбуру та гілках дерев, з яких уже знятий весь урожай. Не забудьте обробити і ділянку навколо стовбура - хоча б на 0,5 м навколо дерева.

Для захисту яких рослин бордоська суміш підходить найкраще

Насамперед зверніть увагу на виноград, яблуні та груші, сливи, абрикоси, вишні й черешні, а також інші плодові дерева. Для профілактики препарат можна використовувати і для обробки ягід та багаторічних рослин, наприклад, троянд у вашому квітнику.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливий нюанс : для обприскування плодових дерев використовується 1,5% розчин бордоської рідини, а от для ягід та квітів — 1% розчин. Не переплутайте, щоб не завдати шкоди маленьким ніжним кущам!

До речі, перед використанням бордоської суміші робочий розчин обов'язково треба процідити через марлю. Цей засіб потрібно застосовувати одразу після приготування, інакше він втрачає свої властивості.

Раніше ми розповідали, які дерева категорично заборонено садити біля груші . В іншому разі гарного врожаю вам не бачити, як власних вух!