Як розкислити ґрунт: прості підручні засоби

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як визначити кислотність ґрунту в домашніх умовах. Але, якщо ми вже виявили, що земля кисла, але для комфортного почуття тієї чи іншої рослини потрібне лужне середовище, ґрунт можна розкислити.

На порталі “Зелена садиба” розповіли про прості способи, які допоможуть зменшити кислотність ґрунту. Вони елементарні і доволі ефективні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зменшення кислотності ґрунту гашеним вапном

Гашене вапно незамінне, щоб розкислити ґрунт. Саме завдяки цьому білому порошку, процес розкислення відбувається дуже швидко. Зазвичай вносять 0,5 кг вапна на метр квадратний  при дуже високій кислотності, 0,3 кг – при середній, і 0,2 кг – при незначній.

Доломітове борошно для розкислення ґрунту

Ця речовина повільно діє. Але завдяки вуглекислому кальцію і вуглекислому магнію вона значно підвищує родючість ґрунту. Доломітове борошно вносять з розрахунку: 0,5 кг на метр квадратний – при дуже високій кислотності , 0,4 кг – при середній, 0,3-0,4 кг – при незначній.

Крейда для кислого ґрунту

Ще один гарний засіб - перемелена крейда. Її вносять з розрахунку: 0,3-0,7 кг на метр квадратний. При незначній кислотності цей показник становить 0,1-0,4 кг.

Деревний попіл для розкислення

Деревний попіл активно використовують садівники. Він багатий на кальцій, фосфор і інші мікроелементи. Вносять його з розрахунку 0,4-0,5 кг на метр квадратний – при дуже високій кислотності, 0,2-0,3 кг – при середній, 0,2  кг – при незначній.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дуже вдалий метод розкислення грунту, але не дуже швидкий – використання сидератів. Ми розповідали, як використати в їх якості злакові культури.