Як розпізнати "жіночі" зубчики часнику, які даватимуть головки розміром з яблуко

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, де не треба садити озимий часник, щоб він дав гарний врожай. Також важливим моментом є вибір гарного посівного матеріалу.

Наші предки знали, що так звані "жіночі" зубчики часнику - найкращий посадковий матеріал. Разом із Ukr.Media розповідаємо, як відрізнити їх від інших.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що таке "жіночі" зубчики часнику?

Досвідчені городники нерідко вірять, що тільки вони дадуть наступного сезону великий урожай. Формою ці начебто ідеальні для посадки зубчики мають нагадувати яйце. Такі зубчики заокруглені, у них немає різких граней  - це яскрава характеристика "чоловічих" зубчиків.

Також вони розширюються в області, ближчій до корінця, і звужуються до верхівки. "Чоловічі" ж зубчики тоненькі та мають витягнуту форму - вони більше нагадують стовпчики.

Щоб розібрати головки на зубчики для посіву, спочатку відбираємо їх. Цілі головки відмочуємо в розчині з фурациліном (дві таблетки на літр окропу). В цьому розчині головки залишаємо на 45 хвилин. Наступні 3-4 дні головки треба висушувати. Після цього їх можна розбирати на окремі зубчики.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли вони підсохнуть у вже розібраному вигляді - можна садити. Також ми розповідали, з яких овочів з вашого городу насіння не варто збирати.