День праці, День конвалії, День глобального кохання. Яке свято 1 травня?

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Стартує довгоочікуваний місяць травень, один із найулюбленіших у році. Ми регулярно ділимося з вами актуальною інформацією щодо свят та інших важливих подій у календарі. І ця стаття тому підтвердження. Цього разу розповімо про 1 травня свято і все, що пов'язано з цією датою.

1 травня свято

Перший день травня в різних країнах і культурах присвячений різним подіям. 1 травня свято в Україні — День праці, глобально він називається Міжнародний день праці, який відзначають у 143 країнах планети.

Але також 1 травня свято:

  • Міжнародний день соняшника;

  • День глобальної любові;

  • День захисту носорога;

  • Європейський день;

  • Свято Весни

  • День директорів шкіл;

  • День благословення велосипедів, День лояльності, День права, День парфе з шоколадом, День чистокровних собак у США;

  • День конвалії у Франції;

  • День матері в Литві;

  • День батька в Ізраїлі;

  • День народження Будди в Південній Кореї;

  • День Конституції в Аргентині, Латвії та на Маршаллових островах.

  • У церковному календарі — День Святого Йосипа, а також день пам'яті Преподобного Іоанна, мучеників Віктора Зотіка, Зінона, Акіндіна і Северіана, Святого Косьми, мученика Іоанна Нового, Максимівської ікони Божої Матері та Фоминої неділі.

День праці

1 травня — День праці, дата, присвячена історичній події. Почалося все в американському місті Чикаго. 1 травня 1886 року сотні тисяч робітників промислових центрів США вийшли на вулиці з протестом і транспарантами. Головною причиною перших страйків у країні була мізерна заробітна плата, відсутність соціальних гарантій, використання дитячої праці. Серед вимог робітників були введення 8-годинного робочого дня і право на створення робочих організацій. Але оскільки тривалість робочого дня постійно зростала і могла сягати 15-20 годин на день, вимога його скорочення стала визначальною.

Незважаючи на зусилля страйкарів, владі вдалося придушити страйки, зокрема за допомогою грубої сили. Але дух змін уже витав у повітрі. Тому пізніше тисячі людей в інших країнах вийшли з протестами, захищаючи свої права.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу ухвалив рішення про створення нового свята. 1 травня 1890 року оголосили Днем солідарності робітників усього світу і запропонували відзначити його демонстраціями.

1 травня свято в Україні

Свято 1 травня в Україні вперше відзначили вже 1890 року, у Львові. День праці став державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці.

В історії сучасної України дата зазнала змін. З роками ставлення до свята змінилося. І у 2017 Верховна Рада України перейменувала "День міжнародної солідарності трудящих" на "День праці".

Багато хто пам'ятає, як у срср свято було інструментом пропаганди праці та робітничих професій. Тому зараз ставлення до свята "весни і праці" у багатьох дуже негативне і має зв'язок із "в'язницею народів". До Верховної Ради вже навіть внесено проєкт закону, яким пропонують скасувати свято 1 травня (а також 8 березня і 9 травня). Поки що рішення не ухвалено і День праці 2023 року є в списку офіційних свят в Україні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також зазначимо, що в мирний час в Україні День праці був вихідним днем. Але в період дії воєнного стану в країні скасували всі святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю, тому 1 травня 2023 року свято обійдеться без додаткових вихідних.

Тепер ви знаєте, коли День праці і яким історичним подіям він присвячений.

Також ознайомтеся, які церковні свята в травні.