День Іоанна Богослова 2023: що не можна робити, молитва і традиції дня

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Продовжуємо ділитися з вами цікавою інформацією про важливі дати церковного календаря травня. На черзі День пам'яті Іоанна Богослова. Що не можна робити, як молитися — все вже в нашому матеріалі.

День пам'яті Іоанна Богослова: хто це?

21 травня — День пам'яті Іоанна Богослова. Він був євангелістом і улюбленим учнем Ісуса Христа. Іоанн Богослов є одним із дванадцяти апостолів, сином Зеведея і Саломії, а також братом апостола Якова. Богословом Іоанна назвали тому, що в Євангелії він називає Ісуса Христа "Словом Божим". Проповіді апостола супроводжувалися багатьма чудесами.

Переживши чимало важких подій, жахливих катувань (апостола варили живцем у киплячій олії, але завдяки своїй вірі він лишився живим), але також і чудес, він ще ввійшов в історію як автор "Одкровення Іоанна Богослова", де описав кінець світу та ознаки, які на таке майбутнє вказують.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кінець життя Іоанна Богослова також був незвичайним. 21 травня, коли йому було понад 100 років, святий зібрав своїх учнів і сказав їм засипати його тіло землею. Не сміючи не послухатися вчителя, вони це зробили, а через кілька днів вирішили відкопати старця. Але виявилося, що могила порожня. Відтоді щороку 21 травня з його могили виступає цівка диму, яка, як вважається, зцілює від хвороб.

Апостола Іоанна Богослова вважають покровителем редакторів, журналістів, письменників і всіх, хто причетний до книговидавництва і книг.

Що не можна робити на Іоанна Богослова

Як і в будь-яке інше релігійне свято, існують приписи, які не можна порушувати віруючим людям, щоб не накликати на себе біду. 21 травня, у День пам'яті Іоанна Богослова, забороняється:

  • лихословити і лаятися з близькими людьми;

  • займатися важкою фізичною працею;

  • пити алкоголь;

  • обговорювати і пліткувати;

  • брехати і наговорювати на когось;

  • піддаватися своїм слабкостям;

  • не дивитися розважальні телепередачі;

  • ворожити і робити спроби зв'язатися з потойбічними силами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що треба робити 21 травня в День Іоанна Богослова

У свято 21 травня релігійні люди відвідують храм і багато моляться. Також можна причаститися і сповідатися. День варто провести в умиротворенні, в духовних пошуках і приділити час родині.

Також 21 прийнято вітати всіх, хто носить ім'я Іван, з іменинами.

ікона Іоанна Богослова

Молитва Іоанну Богослову

Не завжди є можливість відвідати храм, тим більше в наш час, але завжди можна звернутися до святого з молитвою. Апостолу моляться про зцілення, народження дітей, мир у родині, захист від злих сил. Молитва до Іоанна Богослова має дуже велику силу, тож говоріть наступні слова щиро та від щирого серця.

***

О великий апостоле, євангелісте громоголосий, Богослове довершений. Ти бачив таємні одкровення, що чекає людство, непорочний і возлюблений наперснику Ісуса Христа! Прийми нас, грішних, під своє заступництво. Випроси у Всемилостивого Чоловіколюбивого Христа, Бога нашого, милості, Який перед твоїми очима Кров Свою пролив за нас.

Нехай помилує нас і простить наші гріхи по милості Своїй, і дарує нам здоров'я духовне і тілесне, всяке благодіяння та достаток. Настав нас отримати все це на славу Його, Творця, Спасителя і Бога нашого. А по кончині дочасного життя нашого нехай позбавить нас від немилостивих мучителів на митарствах, і щоб ввійти нам в Небесний Єрусалим, якого славу ти бачив в Одкровенні.

О, великий Іване! Збережи всі міста християнські, храм цей, тих, хто служить і молиться в ньому, від голоду, згубної смерті, вогню і меча, навали іноземної і міжусобних війн. Порятуй нас від всякої біди і напасті та молитвами твоїми відведи від нас праведний гнів Божий, і випроси для нас Його милосердя.

О великий Боже, Альфо і Омего, джерело і осново нашої віри! На моління уповаємо Івана святого, через якого Ти нам відкрив Себе, незбагненного Бога, в невимовному Об'явленні. Прийми його прохання за нас і даруй нам милосердя в просьбах наших на славу Твою. Понад усе допоможи нам стати духовно вдосконаленими, щоб увійти в Обителі Твої.

О Небесний Отче, Творцю всього небесного і земного, Всесильний Царю! Торкнись перстом Твоїм сердець наших, щоб перетворити їх з кам'яних на плотські, щоб цими новими і очищеними серцями ми удостоїлись бачити Славу Твою та розрізняти добро і зло.

Духом Премудрості очисти наш розум і нашу душу, щоб Премудрість Твоя вчила нас Заповідям Твоїм і тому, що угодне Тобі. Щоб ми жили не по плоті, а по Духу, і сподобились з Іваном прославляти ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, повсякчас і на віки віків. Амінь.

Також читайте, які знаки долі можуть стати знаменням.