Курбан-байрам 2023: традиції та що не можна робити в мусульманське свято

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Редакція HOCHU.ua регулярно публікує найактуальніші матеріали щодо свят календаря червня. Цього разу ми розповімо про Курбан-байрам 2023: що не можна робити і які традиції дати.

Курбан-байрам (Ід аль-Адха арабською мовою) — одне з двох найважливіших мусульманських свят, у перекладі з арабської означає "свято жертвопринесення". Дата прославляє завершення хаджу, паломництва до Мекки. Свято покликане нагадати про милосердя і благочестя Всевишнього. Також цього дня згадують історію пророка Ібрагіма (Ібрагіма).

Коли Курбан-байрам у 2023 році?

Курбан-байрам 2023 року в Україні зустрінуть 28 червня, у середу. Дату святкування розраховують за ісламським місячним календарем. Курбан-байрам відзначають через 70 днів після свята Ураза-байрам на дванадцятий місяць Зуль-Хіджа, на священну десяту добу. Цікаво, що тривалість святкування в різних країнах різна: від трьох діб до 2 тижнів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливий посил свята для релігійних людей — нагадування про їхні зобов'язання перед Всевишнім, а скоєне цього дня жертвоприношення вважається знаком великої подяки, поклоніння і слухняності, визнання покірності волі Аллаха.

Курбан-байрам: традиції святкування

Підготовка до святкування найважливішої для мусульман дати починається за 20 днів до її проведення. У цей період віряни не стрижуть волосся, не голяться, не вживають ситних страв і за можливості намагаються відвідати Мекку. Загалом для мусульманина важливо хоча б раз у житті відвідати це священне місто.

У цей час мусульмани багато уваги приділяють своїм вчинкам, намагаються здійснювати добрі справи, бо вони спокутують гріхи цього і наступного року. Обов'язково багато моляться.

Після ще однієї проповіді вдень віряни відвідують могили покійних родичів, прибирають на кладовищі.

Обов'язковим ритуалом дня є обряд жертвопринесення. Віряни заколюють барана, корову або верблюда, згадуючи про жертви пророка Ібрагіма. До вибору тварини підходять дуже відповідально: вона має бути молодою і здоровою. Її голову прикрашають квітами і намагаються не налякати, приносячи жертву так, щоб тварина не мучилася.

Потім готують святкові страви і роздають милостиню, а також пригощають рідних і друзів. Обмін стравами обов'язкова частина дня. За традицією, у свято готують велике розмаїття страв: м'ясних, салатів, випічки та десертів.

Що не можна робити в Курбан-байрам

Окремо розповімо, що не можна робити в Курбан-байрам, щоб дотриматися всіх приписів.

  • Так, напередодні свята намагаються тримати суворий піст. До вечора не можна пити і їсти всім, крім тих, хто здійснює паломництво в Мекку.

  • Не можна їсти перед молитвою.

  • Також під забороною фізична праця.

  • У Курбан-байрам не можна сваритися, з'ясовувати стосунки, сперечатися про щось.

  • Не можна демонструвати своє погане ставлення до будь-кого з родичів.

  • Свято не можна зустрічати в брудному одязі. Також не рекомендується вибирати одяг темних кольорів.

  • Під час Курбан-байраму не можна відзначати будь-які інші особисті свята.

  • Не варто проводити свято на самоті, а краще в компанії рідних людей.

  • Звичайно ж, під забороною алкоголь, власне, як і загалом у цій релігії.

  • Щодо жертвопринесення тварини, це не можна робити жінкам і сліпим людям. Зазвичай це робить повнолітній мусульманин.

  • Не можна платити людині, яка різала жертовне м'ясо (їй треба дати частину від страви, щоб уникнути нещастя та хвороб).

Також вам може бути цікаво: Таємниці свята Івана Купала. Розповідаємо, якого числа святкують Різдво Іоанна Хрестителя, де шукати квітку папороті і що не можна робити на це свято.