Чому 19 липня жінкам не можна прибирати у домі: яке сьогодні свято

Усі свята

Богдана Карц

Головна редакторка

У середу, 19 липня 2023 року, християни вшановують пам’ять воскресителя Сисоя Великого або ж святого Сисоя “схимника Печерського”. Що це за свято, що не можна робити в цей день, а також про головні його традиції розповідаємо у цьому матеріалі.

Яке свято 19 липня 

В цей день віряни згадують святого Сисоя. Про життя преподобного до нас дійшло мало достовірних відомостей. Відомо тільки, що своє земне життя (а прожив він більш як 60 років) він провів у суворій аскезі в одній із печер на території південного Єгипту. Це був чернець-самітник, послідовник Антонія Великого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Завдяки великому духовному подвигу, преподобний Сисой отримав особливий дар від Господа - він вмів воскрешати людей. Вважається, що якщо в людини була чиста душа, і вона вмирала, не закінчивши своїх мирських справ, то Сисой Великий повертав її назад до життя.

У стінах Києво-Печерської лаври він прославився своєю великою аскезою: повним відчуженням від мирян, окремим проживанням від братів-ченців та найбільш суворим утриманням від усього, що було не пов'язане з молитвами. Наприкінці життя він набрав до себе учнів. Вони й стали свідками його кончини: на смертному одрі святий стверджував, що бачить янголів перед собою і просить їх дати йому ще трохи часу на повне покаяння. Після цих слів його обличчя засвітилося і його душа відійшла до Бога.

Мироточиві мощі святого нині зберігаються у Феодосієвих печерах разом з іншими реліквіями Лаври.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Народні традиції та обряди

У народі преподобний Сисой вважається покровителем землеробів та хліборобів. До нього зазвичай моляться про гарну погоду і рясний врожай.

В цей день здавна заведено гуляти вранці по росі, а ноги після цього не витирати. Наші предки були переконані, що 19 липня роса має особливу силу і здатна зміцнити здоров'я та дух.

В день Сисоя селяни завжди приводили у порядок льохи та підвали, готуючи їх до майбутнього врожаю. Але першим туди обов’язково мав спуститися господар дому, який читав спеціальну  огороджувальну змову. Згідно з народними віруваннями, у льосі живе злий домашній дух – підполяник, який ніколи не виходить на світло. Цей злий дух дуже не любить людей, а впоратися з ним може тільки сам господар. Особливо агресивний він до молодих дівчат, які мають веселу вдачу. Тому їм спускатися у льохи та підвали 19 липня заборонялося. Щоб позбутися цієї нечисті наші предки навіть запрошували освячувати підвал священників та різних відунів.

Що не можна робити 19 липня

  • Не варто сьогодні поспішати, адже будь-яка справа, зроблена поспіхом, закінчиться новими проблемами.

  • Жінкам і дівчатам в цей день не можна прибирати в домі, прати і виконувати інші хатні обов’язки. Згідно з народними віруваннями, це до біди. Тому всі ці справи 19 липня має виконувати чоловік.

  • Молодим дівчатам забороняється спускатися в льох.

  • Вважається, що природа цього дня особливо чутлива, тому до тварин і рослин треба ставитися з особливою повагою. Забороняється бити домашніх тварин і свійську худобу.

  • Не можна давати в борг і позичати гроші, а також займатися іншими фінансовими справами.

  • Не варто в цей день робити заготівлі на зиму – вони будуть невдалими.

  • Не слід у ніч проти 19 липня спати з відкритим вікном, особливо, якщо Місяць світить вам прямо у вікно.

  • Дівчатам не можна в цей день спускатися у підвал - нечиста сила буде їх лякати, щоб оступилися і впали.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Народні прикмети на 19 липня

  • Якщо Місяць в ніч проти свята яскраво-білий — день буде сухим, але холодним; а якщо дуже великий і зеленуватий — чекайте сильних затяжних дощів з грозами.

  • Небом пливуть хмари з жовтуватим відтінком — скоро буде дощ.

  • Листя починає жовтіти — осінь буде ранньою, але короткою і холодною, а от зима — морозною і довгою;

  • Якщо на березі кора починає  розшаровуватися, то осінь буде сухою, але ранньою, а зима довгою, але м'якою.

  • Вранішній туман, який тримається аж до полудня — вірна ознака, що восени буде багато грибів.

Раніше ми ділилися календарем свят на липень 2023 і розповідали, які ще свята будуть відзначати українці цього місяця. У нашому календарі знайдете і церковні, і державні, і професійні свята на липень цього року.