Чому 25 липня не можна бажати людям зла: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У вівторок, 25 липня 2023 року, віряни вшановують пам'ять мучеників Прокла та Іларія, а також преподобного Михайла Малєїна. Що це за свята, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Яке свято 25 липня

25 липня у церковному календарі відзначається день пам'яті мучеників Прокла та Іларія, відданих своїй вірі у Христа за правління імператора Траяна. Прокл протистав примусові поклонятися язичницьким богам за наказом правителя Максима. Попри тортури, він не повагався і міцно стояв за свою віру. Щобільше, Прокл пророкував Максимові, передбачаючи, що той незабаром дізнається про силу Христа.

Коли переслідувачі змусили Прокла бігти за колісницею, Бог втрутився і зупинив її, а сановник, що сидів у колісниці, скам'янів. Це лише посилило гнів Максима. Він наказав вивезти Прокла за місто, прив'язати до стовпа та розстріляти.

Дорогою Максим та його сторожові війська зустріли мученика Іларія, племінника Прокла. Побачивши свого дядька, Іларій обійняв його. Через те, що і сам Іларій сповідував християнство, його заарештували та посадили до в'язниці. Попри довге болісне випробування, Прокла засудили до смерті, а Іларія тягли містом, після чого обезголовили.

Святі Прокл та Іларій прославилися своєю мужністю та стійкістю перед переслідуваннями за віру в Христа, ставши прикладами непохитної прихильності та духовної сили для послідовників Християнства.

Також 25 липня відзначають ще одне свято преподобного Михайла Малєїна. Цей святий був відомий ченцем.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна займатися важкою працею, ремонтом, збиранням, шиттям.

  • Забороняється лаятись, кричати, бажати людям зла. Такі негативні прояви можуть принести погані наслідки, оскільки вважається, що вся негативна енергія повертається до нас потрійною силою.

  • Не слід 25 липня вживати солодощі.

  • Не можна їсти їжу, яку приготували сторонні.

  • Не можна позичати гроші, тому що ви не зможете їх повернути.

Народні традиції, обряди та прикмети 25 липня

  • У лісі з'явилися гриби — це може віщувати похолодання найближчим часом.

  • Якщо вночі на траві не утворилася роса, а в пониззі немає туману — слід очікувати поганої погоди.

  • Якщо роса на рослинах не встигла висохнути після ночі, можливо, настання грози.

  • Якщо листя на верхівках дерев почало жовтіти, це може вказувати на ранній наступ осені.

  • Гучне дзижчання бджіл може віщувати настання спекотних днів.

У народі 25 липня часто називали Прокл Плакальник. Саме на траві зазвичай з'являлася дуже сильна роса. Тому селяни прагнули висушити сіно якнайшвидше, щоб воно не почало гнити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те,  які свята у липні  відзначатимуть українці. У нашому календарі ви знайдете різноманітні свята, включаючи як церковні, так і державні, а також професійні, які припадають на поточний місяць.