Чому 30 липня не можна розголошувати чужі секрети: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У неділю, 30 липня 2023 року, віряни відзначають День пам'яті великомучениці Марини (Маринин день). Що це за свято, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Яке свято 30 липня

За церковним календарем 30 липня віряни відзначають день пам'яті великомучениці Марини. Вона була римською християнкою, святою, яка стала мученицею і загинула за віру під час правління імператора Діоклетіана. Марина була дочкою язичницького жерця і втратила матір незабаром після народження. Її виховувала нянька, яка сповідувала християнство. Після хрещення та обітниці цнотливого життя, Марина жила у своєї няні. Вона виросла красивою та доброчесною дівчиною.

Коли римський префект Олівій запропонував їй стати його дружиною, вона відхилила його прохання. Той звернувся до громадського суду в Антіохії й розповів про те, що вона християнка, за що Марина була засуджена до страти. За переказами, Марина дивом залишалася неушкодженою під час спалення живцем і варіння в окропі, проте, попри це, вона була страчена.

Що не можна робити у цей день

  • Під час грози не можна гуляти та випускати тварин на вулицю.

  • Уникайте сварок та суперечок із друзями, навіть по дрібницях, щоб зберегти непорочність дружніх стосунків.

  • 30 липня не розголошуйте чужі секрети, інакше ризикуєте розкрити свої особисті таємниці.

Народні традиції, обряди та прикмети 30 липня

  • Якщо чайки на воді сидять, очікуються сонячні та ясні дні.

  • Дощ у білих хмарах віщує швидкі зміни погоди.

  • Неспокійна поведінка комах попереджає про сильну зливу.

  • Дуже спекотний і сухий день віщує невелику кількість снігу взимку.

  • Безліч метеликів біля води вказує на дощовий серпень.

Свята Марина завжди вважалася покровителькою рибалок, адже її ім'я навіть перекладається як "морська". Тому 30 липня є вдалим днем для морської прогулянки чи навіть далекої подорожі кораблем. Також цей день вважається сприятливим для риболовлі. Традиційно до обіду 30 липня подають рибу на знак поваги до святої Марини.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те,  які свята у липні  відзначатимуть українці. У нашому календарі ви знайдете різноманітні свята, включаючи як церковні, так і державні, а також професійні, які припадають на поточний місяць.