Чому 1 серпня не можна їсти яблука: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У вівторок, 1 серпня 2023 року, віряни вшановують пам'ять преподобної Мокрини (Макрини), сестри Святителя Василія Великого. Що це за свято, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

Яке свято 1 серпня

Мокрина (Макрина) Молодша — відома християнська свята та преподобна, яка є сестрою Василя Великого. Її шанування поширене у всіх християнських церквах.

Близько 357 року Мокрина і її мати зреклися світського життя і почали жити разом зі служницями в сімейних володіннях в Аннезісі над річкою Ірис. Мокрина стала настоятелькою однієї з перших жіночих чернечих громад у Малій Азії. Її вплив справив глибокий ефект на молодшого брата Василя, який, наслідуючи її приклад, відмовився від мирського життя та став ченцем. У 370 році Василь став єпископом Кесарії Каппадокійської.

На іконах Мокрина зображена в темному одязі черниці, з руками складеними хрест-навхрест на грудях або іноді піднятими вгору. Іноді вона тримає хрест в одній руці та сувій в іншій.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити у цей день

  • На Мокрини не можна їсти яблука, бо вони, за повір'ями, можуть залучити дрібні неприємності.

  • Не можна пускати оводів до дому — це означає запрошувати до свого житла духів померлих.

  • Не можна шуміти та влаштовувати пишні гуляння.

  • Не варто втягуватися в конфлікти, виявляти злість або сваритися.

Народні традиції, обряди та прикмети 1 серпня

  • Грозовий серпень вказує на довгу та теплу осінь.

  • Якщо сіно відсиріло до обіду, то незабаром піде дощ.

  • Якщо вранці трава суха, то на обід може з'явитися хмарність і день затягнеться.

  • Коли горобці літають зграйками, це віщує суху та ясну погоду.

  • У дохристиянські часи Мокрину вважали за дочку богині осені. За народними віруваннями цей день був останнім днем літа.

Якщо день видався сухим, жінки проводили спеціальний обряд покликання дощу – "робили Мокрини". Для цього обирали дівчину, яка народилася 1 серпня, і називали її Мокриною. Потім вбирали її та підносили колосся хліба. Мокрина мала віднести колосся до річки, щоб там передати хліб волозі небесній і вмовити її пролити дощ. Якщо ж день видався сирим, ті, хто народився на Мокрини, не могли виходити на вулицю, щоб не викликати сильної зливи, яка затопить всю землю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, які  свята в серпні  відзначатимуть українці. У нашому календарі ви знайдете різноманітні свята, включаючи державні та професійні дати, які припадають на поточний місяць.