Чому 10 серпня не можна святкувати весілля: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У четвер, 10 серпня 2023 року, віряни відзначають День пам'яті Преподобного Мойсея — чудотворця Печерського. Що це за свято, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

Яке свято 10 серпня

Святий Мойсей Мурін, що народився в 325 році, був родом з Ефіопії. В юності він був слугою. Однак, через свою негідну поведінку, його вигнали з хати господаря, а після цього він став жорстоким розбійником. В одному зі своїх укриттів у Скитській пустелі Мойсей був натхненний прикладом святого життя пустельників — це змусило його покаятися і почати нове релігійне та побожне життя.

Його дні були наповнені постійною молитвою та безперервним покаянням. Олександрійський патріарх Феофіл дізнався про духовний прогрес Мойсея і вирішив висвятити його у священнослужителі. Після цього Мойсей провів п'ятнадцять років у чернечій громаді, де розвивав свою духовну практику. Він мав дар передбачати майбутнє і творити чудеса. Загинув Мойсей у 400 році від рук розбійників, які напали на монастирську оселю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити у цей день

  • Не можна грати весілля, бо вважається, що сім'я не зможе протриматися разом до старості.

  • Не рекомендується вирушати в ліс по гриби, перебуваючи в поганому настрої, тому що ймовірність знайти щось буде мінімальною.

  • Не можна робити покупки. Куплене не прослужить довго.

Народні традиції, обряди та прикмети 10 серпня

  • Придивіться до поточного дня: рясна роса вранці віщує сонячний час.

  • Якщо ввечері з'їсти грушу, то чекайте, що прийде розв'язання проблеми.

  • Дощ без вітру – ознака найближчої негоди.

  • Вранці туман над водою? Ждіть гарну погоду.

  • Хмари, що високо літають, передвіщають ясний і сухий час.

У цей день наші пращури шанували ковалів, дарували їм подарунки та дякували за їхню працю. Історично, до цієї професії завжди відчували особливу повагу. День 10 серпня вважався непридатним для торгівлі, отже, уникали продажу та покупок. З цього дня починали копати картоплю, а також вирушали до лісу у пошуках грибів та ягід. Важливою була традиція віддавати першу склянку зібраних ягід першому випадковому перехожому – вважалося, що це приносить щастя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся,  якого числа Перший Спас 2023. Редакція HOCHU.ua розповіла всю важливу інформацію про це свято.