Чому 16 серпня не можна підмітати: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У середу, 16 серпня 2023 року, віряни вшановують пам'ять святих Ісаака, Далмата та Фавста. Що це за свято, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

Яке свято 16 серпня

Преподобний Ісаакій, Далмат та Фавст були ігуменами Далматського монастиря. У своїй молодості Далмат, який спочатку служив у військовій службі, був придворним у царя Феодосія Великого. Однак потім він відмовився від мирських занять і, разом зі своїм сином Фавстом, залишив світське життя, вирушивши в монастирську обитель, засновану святим Ісакієм неподалік Константинополя, приблизно у 381 році. В обителі вони прийняли постриг і почали дотримуватися суворого способу життя.

Святий Ісаакій, бувши фундатором обителі, передав після своєї смерті управління монастирем Далмату. Таким чином, обитель набула назву "Далматська". На III Вселенському Соборі, який пройшов у 431 році в Ефесі, він відкрито засудив вчення Несторія, який стверджував, що Христос є не Богом, а людиною. Це було значною подією для християнської доктрини.

З часом Далмат був піднесений до звання архімандрита Далматської обителі. Він пішов з життя, доживши до глибокої старості. Святий Фавст, його син, був відомий своїми суворими практиками поста. Після смерті батька він прийшов на посаду ігумена, продовжуючи піклуватися про монастир та підтримувати духовні традиції.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити

  • Не рекомендується розпочинати прибирання у будинку.

  • Не можна підмітати, навіть на вулиці, щоб не забрати щастя разом зі сміттям.

  • Не можна відмовляти у допомозі.

  • Не можна лінуватися, бо бездіяльність може призвести до хвороби.

  • Під час Успенського посту слід утримуватися від вживання м'ясних та молочних продуктів, яєць та риби.

Народні традиції, обряди та прикмети 16 серпня

  • Прохолодний і сильний вітер віщує холодну зиму, а теплий вітер – снігову та м'яку.

  • Південний вітер та пилові вихори свідчать про снігову зиму.

  • Якщо хмари витягнуті в лінію на горизонті, очікуйте на сильний вітер.

  • Линяння свійської птиці віщує настання холодів.

16 серпня вважався сприятливим часом для активності та роботи. Все зроблене цього дня обіцяло успішні результати. У минулі часи в цей день готували варення з ягід, адже вважалося, що воно має цілющі властивості. Крім того, 16 серпня вважався сприятливим днем для одруження. У церковному посту не відбувалося таїнство вінчання, проте офіційна реєстрація шлюбу була допустима.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, у які дні серпня нас накриють сильні  магнітні бурі. Не пропустіть небезпечні дні, коли необхідно бути особливо уважними.