Чому 17 серпня не можна позичати гроші: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У четвер, 17 серпня 2023 року, віряни шанують пам'ять святої мучениці Євдокії та семи юнаків Ефеських. Що це за свята, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

Яке свято 17 серпня

Відповідно до церковного календаря, 17 серпня вшановується пам'ять святої мучениці Євдокії, яка жила в IV столітті. Євдокія, відома своїм почесним походженням, опинилася в полоні у перського царя Сапора разом з 9000 християнами. Завдяки своїй вірі, Євдокія привела до християнства безліч перських жінок, за що зазнала невимовних страждань. Однак вона сміливо перенесла всі випробування, не зреклася своєї віри. Зрештою її посадили до в'язниці, а потім позбавили життя.

Також у цей день вшановується пам'ять сімох мучеників Ефеських. Ці юнаки, які спочатку служили в армії в III столітті, звернулися до християнства і залишили службу. Як покарання за це їх замкнули в печері, де вони мали загинути від голоду і спраги. Двоє таємних християн та чиновники, які були присутні при закладанні входу в печеру, залишили дві олов'яні таблички з іменами юнаків та історією їхнього мучеництва. Відповідно до переказів, юнаки не померли, а впали в сон.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити

  • Не слід позичати гроші, тому що ви не зможете їх повернути.

  • Не можна займатися торговими операціями. Це несприятливий день для такої діяльності.

  • Не рекомендується вступати в суперечки та конфлікти з людьми похилого віку.

  • Не можна виявляти неповагу до води, смітити або начхати в річки, озера та криниці.

Народні традиції, обряди та прикмети 17 серпня

  • Якщо день буде теплим і ясним, то можна очікувати таку ж погоду і в листопаді.

  • Якщо небо похмуре і йде дощ, то листопад може бути вологим і сніговим.

  • Спекотний день може віщувати успішний сінокіс.

  • Багато роси може бути провісником поганого врожаю льону.

  • Велика кількість малини цього року може бути індикатором відмінного врожаю хліба.

Наші предки вірили, що 17 серпня вірили малина набуває особливої користі. З неї варили варення, компот та робили пироги.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, у які дні серпня нас накриють сильні  магнітні бурі. Не пропустіть небезпечні дні, коли необхідно бути особливо уважними.