День пам'яті захисників України: історія важливої дати

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

У календарі серпня, крім релігійних свят, є особлива для українців, непроста дата. Це День пам'яті захисників України. Про історію її виникнення читайте на сторінках HOCHU.ua.

Уже півтора року Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення рф у нашу країну. Наші герої мужньо захищають кордони, відстоюють незалежність і право на вибір. Ціна за свободу та європейські цінності, на жаль, дуже висока.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

29 серпня —  День пам'яті захисників України, дата, встановлена для вшанування тих, хто віддав своє життя за Україну.

День пам'яті захисників України: історія дати

29 серпня стало Днем пам'яті захисників України. 23 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав наступний указ:

На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві постановляю установити в Україні День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який відзначати щорічно 29 серпня.

Дата події обрана невипадково. Це чорний день у нашій історії, коли сталася кривава Іловайська трагедія, в якій загинули українські військові. Нагадаємо, 29 серпня 2014 року, порушивши досягнуті домовленості, російські солдати-вбивці розстрілювали впритул українських воїнів, які виходили з Іловайського котла в Донецькій області.

У День пам'яті захисників України по всій країні приспускають Державні Прапори, оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, відбуваються меморіальні заходи, покладання квітів, обмежуються трансляції розважальних програм.

Віруючі люди в цей день відвідують церкву, моляться за загиблих захисників України, ставлять свічки за упокій.

Також варто зазначити, що символікою цього дня є квітка соняшника, що уособлює скорботу за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

Герої не вмирають!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про історію Дня Незалежності України, а також історію Дня Державного Прапора України. Не пропустіть інформацію, яку потрібно знати кожному.