Чому 26 серпня не можна ходити босоніж по росі: яке сьогодні свято

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У суботу, 26 серпня 2023 року, віряни вшановують пам'ять мученика Максима Сповідника. Що це за свято, що не можна робити цього дня, а також про головні його традиції розповідаємо в цьому матеріалі на HOCHU.ua!

Яке свято 26 серпня

26 серпня у церковному календарі відзначається День пам'яті Максима Сповідника. Народившись у 580 році у побожній родині в Константинополі, він здобув різнобічну освіту. Ставши дорослим, він приєднався до служби при імператорі Іраклії та став його секретарем. Але життя при дворі почало його втомлювати, тому Максим вирішив прийняти чернечий постриг.

У 641 році Іраклій пішов з життя і престол зайняв Констант II, який відкрито підтримував язичників і був жорстоким правителем. У цей час почастішали напади на християн з боку єретиків. У 647 році Максим поїхав до Африки, але Констант II наказав заарештувати ченця і папу Мартіна, який супроводжував його. У 656 році Максима відправили до Фракії, а потім у в'язницю в Константинополі. Там він зазнав тривалих тортур. У 662 році Максим Сповідник помер від мук.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити

  • Слід уникати сварок, наклепу та злості на адресу інших людей.

  • Не можна сумувати та падати духом, тому що є ризик весь рік провести в такому настрої.

  • Не рекомендується ходити босоніж по росі, тому що можна захворіти.

Народні традиції, обряди та прикмети 26 серпня

  • Якщо вітер тихий, то очікується суха та тепла погода, а буря може віщувати дощі у вересні.

  • Туман, що опускається над лісом, вважався ознакою великого врожаю грибів.

  • Багато грибів у лісі говорить про те, що буде добрий урожай хліба у новому році.

  • Крик сови вночі вказує на зміну погоди.

  • Кільце навколо місяця свідчить про зміну погоди.

  • Безвітряна погода віщує наближення шторму.

Згідно з повір'ями, 26 серпня рекомендувалося провести прибирання у сараї та льоху, щоб запобігти появі осінньої гнилі. Прибирання вдома також було обов'язковою практикою цього дня серед наших предків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, у які дні серпня нас накриють сильні  магнітні бурі. Не пропустіть небезпечні дні, коли необхідно бути особливо уважними.