День Усікновення глави Іоанна Предтечі: найсильніші молитви до святого у це велике свято

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

З 1 вересня ПЦУ перейшла на новий календар, тому митрополит Євстратій Зоря рекомендував вірянам відзначати таке велике церковне свято, як День Усікновення глави Іоанна Предтечі, відповідно до новоюліанського календаря, а саме - 30 серпня. Втім, багато вірян цьогоріч вшановуватиме святого ще за старим календарем - 11 вересня. Саме для них у цій статті ми ділимося молитвами, які варто буде прочитати у цей важливий день.

На жаль, цьому святу передували страшні події. За переказами, Іоанну Хрестителю або Предтечі відрубали голову за наказом царя Ірода. В день його іменин, пасербиця Саломія догодила йому танцем, за що правитель пообіцяв виконати будь-яке її побажання. На прохання матері вона забажала голову Іоанна Хрестителя на таці. Ірод не міг при гостях порушити обіцянку, тож послав воїна до в’язниці, де був ув’язнений Іоан Хреститель, і той приніс йому його голову.

Іоанн Предтеча довгий час жив у пустелі, харчуючись лише медом та різною рослинністю. Тож багато вірян цього дня дотримуються строгого посту та, звісно ж, звертаються до святого за допомогою молитви. Просять святого про очищення від гріхів, про зцілення від недуг, позбавлення від душевних страждань тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Молитва про здоров'я

Святий Предтечі і Хрестителю Христовий Іоанну! Проповідник сий покаяння, каються не погорди нас, але молися до Владиці Христу за нас, негідних рабів, сумовитих, немічних, у многія гріхи впадших. Смерті убо чаєм, про гресех же наших ніколи ж поболехом і про Царство Небесне не попекохомося: але не погорди нас, Хрестителю Христовий, чесний Предтечі, болій народжених всіх, постником і пустинником наставнику, чистоти вчителю і ближній друже Христовий. Тебе молимо, до тебе вдаємося: не відкинь нас, які просять твого заступництва, обнови душі наша покаянням, еже є друге хрещення: твоїм клопотанням перед Господом випроси нам очищення гріхів. Уста негідна волають до тебе, і душа смиренна молиться, серце скрушене з глибини зітхає: простри пречисту твою правицю і захисти нас від ворогів видимих і невидимих. Їй, Господи Ісусе Христе! Молитвами Святого Іоанна Хрестителя твого, Пречистої Твоєї Матері, Володарки нашої Богородиці, спаси нас, грішних рабів твоїх, що каються про гріхи. Ти бо єси Бог тих, хто кається, і на тебе, Спасителя, покладаємо надію, славяще Пресвяте Ім'я Твоє, з Безначальним Твоїм Отцем, і з Пресвятим і Благим і Животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Молитва про заспокоєння душі

Хрестителю Христовий, чесний Предтечі, крайній пророче, перший мученику, постників і пустельників наставнику, чистоти вчителю і ближній друже Христовий! Тебе молю, і тобі вдаючись не відкинь мене від твого заступництва, не покинь мене занепалого багатьма гріхи; обнови душу мою покаянням, яко другим хрещенням; очисти мене, гріхи оскверненнаго, і понуди внити, іможе нічтоже входить, в Царство Небесне. Амінь.

Молитва про дітей

Святий Іоанн Хреститель, відверни біду і гірку безнадійну нужду. Дітей Своїх Я не картаю, виправитися я їм велю. Хочу, щоб жили дружно, в мирі, створивши затишок у своїй квартирі. Знайшли роботу, щастя, радість, і зустріли гідно старість. Коли хворіють, одужували, святою водицею утолялись. Не зраджували, не блудили, в сім'ї весь час проводили. О, Іван, нехай не здаються, коли проблеми залишаються. Дозволь їм злидні відкинути і зі світу негайно не згинути. Нехай покаються перед Богом і не ридають над порогом. В ім'я Отця, і Сина, і святого духа. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, що з 1 вересня українці переходять на новий календар. Дізнайтеся, які церковні свята будуть у вересні 2023 року.

Фото: tsn.ua