День українського козацтва 2023: історія дати та листівки, якими можна привітати зі святом

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

1 жовтня, окрім Дня захисників та захисниць України , також відзначають День українського козацтва. У нашому матеріалі ви знайдете історію цього важливого свята та картинки, якими можна привітати з цією датою.

День українського козацтва: історія свята

Козацтво відігравало безперервну та важливу роль у становленні української державності та формуванні незалежності. Козаками ставали вільні люди, які прагнули захищати свою Батьківщину від ворогів та зберігати українську історію.

У 1999 році Президент України заснував День українського козацтва, який відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці. До 2023 року цю дату вшановували 14 жовтня, проте через те, що церква перейшла на новий календар, дати багатьох свят змістилися. День українського козацтва не став винятком і тепер його відзначають 1 жовтня.

Козаки завжди відчували глибоку повагу до Богородиці, вважаючи її своєю небесною покровителькою. На Покрову Пресвятої Богородиці вони скликали Велику Раду, на якій обирали гетьмана і планували майбутні військові дії. Саме тому День українського козацтва відзначається в один день з цим великим християнським святом.

Сьогодні, в умовах війни, ми можемо побачити, як козацтво продовжує надихати українських чоловіків та жінок сміливо та героїчно захищати Україну від російських загарбників. Далі у нашому матеріалі ви знайдете картинки, якими можна привітати із Днем українського козацтва.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Привітання з Днем українського козацтва

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також 1 жовтня відзначають  День територіальної оборони України . Не пропустіть добірку поздоровлень своїми словами та листівки з цим святом!