Коли католицький Великдень у 2023 році: дата свята і чи будуть вихідні

Великдень

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Великдень 2023 — одне з найочікуваніших свят для вірян, присвячене воскресінню Ісуса Христа. В Україні Великдень дуже люблять, підготовка до нього стартує заздалегідь. Люди з трепетом шанують традиції, дотримуються приписів Великого посту і в передчутті вивчають численні поради щодо випікання паски, оригінального фарбування яєць. І якщо раніше ми розповідали вам про дату православного Великодня, то цього разу поділимося, коли католицький Великдень. Уся актуальна інформація про те, коли католицька Пасха цього року — у матеріалі від HOCHU.ua.

Нагадуємо, що свято Великодня — перехідне. Його дата безпосередньо залежить від місячного календаря, але при цьому воно завжди відзначається в неділю. Готуючись до Великодня, віряни намагаються не порушувати заборон Великого посту, присвячують час духовним пошукам, вивченню Святого Письма, очищають душу і тіло.

А коли буде Великдень католицький, віряни західного обряду відзначатимуть торжество життя над смертю, а також примирення Бога і людини. Католицький Великдень у 2023 році коли, дізнайтеся далі.

Католицький Великдень: дата свята у 2023 році

Зараз багато хто цікавиться, коли католицький Великдень 2023 року. Відповідаємо, враховуючи розрахунки календаря: католицький Великдень в Україні відзначатиметься 9 квітня. Що стосується православного, то дата випадає на 16 квітня.

Чому дата Великодня змінюється щороку?

Дата Великодня розраховується за місячним календарем, вона повинна потрапляти в проміжок з 4 квітня до 8 травня, відповідно буває ранній і пізній Великдень. Для встановлення дати Великодня визначають, коли настає перший повний місяць після Дня весняного рівнодення (святкується 21 березня). Великдень відзначають у першу неділю після цього повного місяця. Іноді дату Великодня можуть перенести на тиждень уперед, якщо за розрахунками вона збігається з єврейським святом Песах.

Чому дати православного і католицького Великодня відрізняються?

Незважаючи на те, що місячний календар однаковий для всіх, дати православного і католицького Великодня відрізняються. Річ у тім, що обидві церкви використовують різні методики обчислення цієї сакральної дати для вірян: православна церква використовує старий юліанський календар, а католики користуються новим григоріанським стилем.

Найчастіше дати різняться на один або два тижні, але іноді також можуть збігатися. Так буде, наприклад, у 2025-му році.

Чи будуть вихідні на Великдень 2023?

Традиційно наступний день після Великодня — вихідний, оскільки найважливіше релігійне свято випадає на неділю. Але оскільки зараз діє воєнний стан, додаткових вихідних в Україні поки що немає. Тому понеділок буде звичайним робочим днем.

Тепер ви знаєте, коли Великдень католицький у 2023 році.

Також дивіться рецепт фаршированих яєць на Великдень.