Самотність під час війни: як впоратися з цим з'їдаючим зсередини відчуттям

Особистісний розвиток

Юлія Бражнік

Журналістка

Широкомасштабна війна розділила мільйони українців. Жінки вимушені були поїхати з дітьми за кордон, залишивши чоловіків. Хтось, залишаючись в Україні, опинився на самоті зі своїми проблемами, тому що у друзів чи родичів багато своїх справ та турбот. Деякі люди відчувають самотність навіть тоді, коли поруч є близькі чи друзі. Війна загострила відчуття, зробила людей вразливими та змусила справлятися зі своїми психологічними проблемами наодинці.

Проте, як розповідає психологиня Алла Рожкова , в такій ситуації дуже важливо не втрачати зв'язок з рідними, розширювати коло спілкування, практикувати певні заспокійливі техніки та не нехтувати зверненням за допомогою до спеціалістів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як впоратися з самотністю, коли ви далеко від рідних

За словами Алли Рожкової, дуже важливо в таких ситуаціях не переривати контакт з близькими людьми і завжди мати можливість з ними спілкуватись хоча б раз на тиждень. Окрім цього буде також корисно:

  • мати певні традиції, ритуали. Наприклад, кожен вечір по відеозв'язку разом з близькими вечеряти чи займатись побутовими справами;

  • кожен день виконувати практику вдячності собі, нагадувати про те, на чому ви тримаєтесь. Наприклад, можете згадати мінімум 5 речей, за які ви вдячні собі і 5 речей, за які ви вдячні іншим людям;

  • важливо також не забувати про мрії. Дуже важко мріяти, коли невідомо, що буде завтра, але, за словами психологині, мрії допомагають триматися, особливо в той момент, коли ваші близькі далеко. Мрії допоможуть зняти тривожність, пов'язану з самотністю;

  • важливо налагоджувати живе спілкування в країні, де ви знаходитесь. В кожній країні багато українців, можна шукати групи в соцмережах, об'єднуватися, зустрічатися, спілкуватися. Це важливо, бо це підтримає вас і ви не будете переживати цей досвід самостійно.

Що робити, коли друзі та близькі зайняті й виникає відчуття самотності?

За словами психологині, коли кожен зайнятий своїми турботами, то важливо все одно знаходити час на спілкування, буквально планувати зустріч і вносити її в календар. А також Алла Рожкова рекомендує виконати одне завдання.

Є така техніка, дуже гарна, берете свою долоньку і обводите її на аркуші паперу. Далі потрібно відмітити на кожному пальчику людей. Перший пальчик — це людина, яка мене завжди розвеселить, з якою гарно проводити час, другий — людина, яка мене завжди підтримує, допоможе з труднощами, третій пальчик — людина, яка завжди вислухає, подбає про потреби, четвертий — той, хто мотивує, дає сили, натхнення, п'ятий — той, хто завжди захистить, постоїть за мене. А на самій долонці напишіть важливу фразу, яка може вас підтримувати, наприклад: "Ти впораєшся",

— радить психологиня.

Алла Рожкова також радить напрацьовувати навичку, яка допоможе помічати інших людей, поширювати своє соціальне коло — це дуже важливо, адже ви не маєте переживати війну наодинці.

Що робити, коли самотність породжує страх

Буває так, що самотність може породити страх. Наприклад, людина живе одна в квартирі чи в будинку і вона боїться засинати. Алла Рожкова радить обов'язково звернутися до психолога, якщо цей страх дуже сильний. Окрім того, за її словами, щоб зняти тривожність, варто познайомитись з сусідами, заручитися підтримкою людей навколо, а також домовлятися з близькими людьми, щоб вони приходили періодично до вас з ночівлею.

Бережіть себе, слідкуйте за своїм здоров'ям і обов'язково звертайтесь до спеціалістів, якщо ви відчуваєте надмірну тривожність або інші симптоми, які можуть вказувати на те, що вам потрібна допомога.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua , має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, що робити, коли відчуваєш смуток та пригніченість .