ТОП-10 книг Книжкового Арсеналу 2023 (ФОТО)

Особистісний розвиток

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Попри війну цього року Книжковий Арсенал відвідало 28 тисяч гостей. Звісно, лише одиницям з них вдалося вийти з цього заходу з пустими руками. Які книги найчастіше купували українці цього року - розповідаємо далі.

Відразу скажемо, що президент Володимир Зеленський та перша леді України обрали дві книги з цього списку, а саме - книги Макса Яковлева та Анастасії Левкової. Про ці та інші не менш популярні серед відвідувачів Книжкового Арсеналу книги - детальніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Художня література

За Перекопом є земля”,  (Анастасія Левкова)

Роман охоплює історію Кримського півострова з давніх часів до 90-х років і аж до анексії Криму Росією. Після останнього у 2014 авторка змінила концепцію написання твору - за цей час вона взяла близько 200 інтерв'ю з більш ніж 50 кримчанами. Деталі їхніх розповідей стали частиною роману.

Contemporary Ukrainian Prose and Poetry (VOGUE)

Усі твори, що увійшли в це колекційне видання, написані українськими поетами та письменниками спеціально для цієї книги. Серед них - Жадан, Карпа, Забужко, Карпа, Калитко, Малярчук, Власова. Усі твори перекладені англійською, тому можна дарувати іноземцям.

Колонія (Макс Кідрук)

Це перша книга з фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про світ у ХХІІ столітті. Історія розповідає про те, що людина, попри всі досягнення цивілізації, не змінюється, й ані збільшення тривалості життя, ні навіть перетворення на двопланетний вид не гарантує людству порятунок.

Танці з кістками  (Андрій Сем'янків)

Ця книга написана лікарем, автором блогу MED GOblin та бестселера «Медицина доказова і не дуже». В ній читач спостерігатиме за трансформацією патологоанатома-невдахи. Бажання заробити копійчину змушує його погодитись на не зовсім легальну пропозицію з трансплантації органів. А зростаючі самовпевненість та безпринципність призводять до того, що чоловік переступає межу і раніше неприпустиме стає новою нормою. Чи здатен він тепер зупинитися і як далеко може зайти?

Точка нуль (Артем Чех)

Ця книжка була опублікована після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. Мобілізований у п'ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій, і тепер він без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю створює образ сучасного українського військового - не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нон-фікшн 

Теорії змов. Як (не)стати конспірологом (Макс Яковлев)

У цій книзі автор досліджує найрізноманітніші теорії змов та пояснює, як конспірологи бачать світ і за допомогою яких інструментів вони складають свої змовницькі мозаїки. Також за допомогою вправ і низки опитувань ви зможете перевірити, чи схильні самі вірити в подібні змовницькі теорії, та зрозумієте, як сконструювати власну.

Тіло, секс, шлюб (Ірина Ігнатенко)

В цій книзі авторка розповідає історію інтимних стосунків в українських традиціях. Вона описує тодішнє ставлення до власного тіла й тілесності, особливості весільних обрядів і контрацепції, пологи та заборони. Від перших обіймів до першої шлюбної ночі, вагітності, пологів, хвороб і позашлюбних стосунків.

Позивний для Йова (Олександр Михед)

Автор зібрав й виклав думки і переживання багатьох українців протягом першого року вторгнення. Як ми втрачаємо найрідніших друзів і домівки? Як змінюються українські діти і яку постпам’ять матиме наступне покоління? Врешті - ​хто кожен із нас у цій війні?

Кухня Терору (Вітольд Шабловський)

Щоб написати цю книгу, автору довелося свого часу об’їздити росію, Україну, білорусь та інші радянські республіки. Так, через кухонні двері можна показати не лише людські історії, смакові звички чи вподобання кухарів і тих, кому вони готували, а й маніпулятивні механізми влади - жорстокої та безжальної, зосередженої в руках божевільних вождів, генсеків та інших радянських партійних діячів.

Війна за реальність (Дмитро Кулеба)

У цій книзі український дипломат і комунікатор Дмитро Кулеба переконує, що інформаційній агресії можна протистояти. На прикладах України, інших країн та компаній він аналізує, як відбувається війна за реальність, і виокремлює п’ять правил, що допоможуть навчитись у ній перемагати.

Також раніше ми писали про 6 книг, які допоможуть вам краще говорити українською мовою. Цікаво, корисно та доступно!

Фото: freepik.com