Вихідний чи робочий: чи доведеться українцям йти на роботу на День Незалежності 2023?

Важливо знати

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Які свята українці відзначатимуть у серпні , ми розповідали в іншій статті. Нині ж розберімося, чи “світять” нам вихідні у ці дні. Зокрема, на День Незалежності. Відразу дамо спойлер: так, але не всім. 

До повномасштабного вторгнення рф в Україну День Незалежності завжди був вихідним днем і його святкування у всіх проходило по-різному. Хтось використовував вихідний для веселощів - відвідував урочисті заходи або ходив з компанією на пікнік; інші ж - мали “сімейний тімбілдінг”, іншими словами - копали картоплю та наводили лад на дачних ділянках.

Але наразі в Україні діє воєнний стан, а з ним й певні обмеження. Зокрема, вихідними днями наразі залишаються лише субота та неділя. Тобто офіційних святкових, а відповідно й вихідних днів, в українців немає:

  • якщо державне свято припадає на вихідний день , то його перенесення на наступний після святкового або неробочого, як то було зазвичай, не відбувається;

  • ті свята, що випадають на робочі дні (як ось День Незалежності України у 2023 році, святкування якого випадає на четвер), залишаються звичайними робочими днями.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чи законно, що роботодавець обмежує нас у вихідних? 

Так. 24 березня 2022 року набрав чинності Закон України №2136-IX від 15.03.2022 (зі змінами, внесеними згідно з Законом №2352-IX від 01.07.2022) “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, відповідно до статті 6 якого у період дії воєнного стану не застосовуються норми: 
статті 53 Кодексу законів про працю України про скорочення робочого дня на годину перед святковими та неробочими днями;
частин 3-5 статті 67 Кодексу законів про працю України, де йдеться про збігання святкових днів з вихідними й перенесення вихідного на наступний після святкового або неробочого;
статті 73 Кодексу законів про працю України про святкові та неробочі дні.

Про винятки

Є й ті, у кого зберігається перспектива відпочинку на День Незалежності. Зокрема, роботодавці приватних підприємств можуть самостійно встановлювати графік роботи. Якщо вони вирішать, що у святковий день немає виробничої необхідності виводити працівників на роботу, то, швидше за все, в останніх буде вихідний. Іншими словами, суворі обмеження закону їх, на відміну від працівників держустанов та на об'єктах критичних інфраструктур, не стосуються.

Але, якщо ви працюєте на приватну контору, все ж не поспішайте радіти. Як показує практика 2022 року, більшість роботодавців розцінюють святкові дні апріорі як робочі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також нагадуємо, що наразі продовжується Успенський піст . У цій статті ми розповідали, що не можна робити, що можна, а також прикмети на цей період.

Фото: freepik.com