10 незвичайних пам'ятників та скульптур України

Відпочинок і подорожі

Юлія Бражнік

Журналістка

Україна — це країна дуже творчих та креативних людей. Ми любимо та поважаємо свою культуру, оспівуємо її та прославляємо на весь світ. Свою любов до історії, природи, мистецтва, традицій України ми висловлюємо по-різному, наприклад, створюємо дуже цікаві та креативні пам'ятники та скульптури. Саме таку добірку ми і вирішили зробити — 10 незвичайних пам'ятників України. Можливо, деякі ви вже бачили, а про деякі навіть не чули.

Цікаві та незвичайні українські пам'ятники

Пам'ятник галушкам

Звичайно ж, пам'ятник знаходиться у місті, де готують найсмачніші галушки у всьому світі — у Полтаві. Пам'ятник відкрили ще у 2006 році 1 квітня. З того часу щороку біля пам'ятника влаштовують свято, яке прославляє галушки.

Пам'ятник огірку

Ну, як не поставити пам'ятник знаменитому ніжинському огірочку! Пам'ятник відкрили у 2005 році за ініціативою Ніжинського консервного заводу, який випускає ці найзнаменитіші хрусткі огірки. І, звичайно, це не єдині пам'ятники, присвячені продуктам або стравам. У нас є ще пам'ятник варенику, морозиву, кавуну, чорниці та інші.

Пам'ятник закоханим

Оригінальний пам'ятник закоханим знаходиться у Харкові та відкрили його у 2002 році. Пам'ятник складається з двох фігур — хлопця та дівчини, які тягнуться одна до одної, а їхні губи зустрічаються в поцілунку.

Пам'ятник туристу

А ця скульптура присвячена всім любителям подорожей і знаходиться вона у Кам'янці-Подільському. Пам'ятник відкрили у 2013 році у День міста. Втомлений турист із чорного металу виглядає дуже натуралістичним і всі приїжджі дуже люблять з ним фотографуватись.

Скульптура "Конячка"

Цей милий пам'ятник відомому мультяшному їжачку в тумані знаходиться в Києві. Скульптуру встановили у 2009 році й скільки бідолаха-їжак з того часу натерпівся і не порахувати. Проходитимете повз — не ображайте.

Пам'ятник коту Пантелеймону

Пам'ятник місцевому коту Пантелеймону було встановлено ще у 1998 році у Києві в районі Золотих воріт. Кажуть, що у 90-х у ресторані у цьому районі жив-був кіт, який дуже швидко сподобався всім відвідувачам і швидко став талісманом закладу.

Скульптура, присвячена посмішці

А цей мініатюрний пам'ятник знаходиться у Львові, де взагалі дуже багато незвичайних пам'яток, фігур та скульптур. Виглядає пам'ятник, присвячений посмішці, у вигляді рибки, яка посміхається. Спочатку пам'ятник встановили у 2001 році, але пізніше автор скульптури змінив її на нову у 2008 році.

Пам'ятник дачникам

Цей пам'ятник, присвячений людям, які щороку працюють на городах на дачі, встановили у Бердянську у 2005 році. У Бердянську теж дуже багато цікавих скульптур, і ось ця викликала неоднозначну реакцію місцевих мешканців.

Пам'ятник стоптаним черевикам

У Києві у 2011 році в районі метро Лук'янівська встановили пам'ятник стоптаним черевикам працівника страхової компанії. Взуття зроблене з бронзи та важить 80 кг. Судячи з розміру черевиків, вони належали велетню зрістом 5,5 метрів.

Скульптура "Великоднє сонце"

Цю скульптуру, що знаходиться в Івано-Франківську, створювали 30 авторів із 20 країн світу. Вона була створена у 2007 році під час Міжнародного фестивалю "Свято ковалів". Кожен промінь і його деталі кували майстри з різних країн, які мають різні ковальські техніки.

І це далеко не повний перелік найцікавіших, незвичайних та креативних пам'ятників України.

Нещодавно ми розповідали про те, які 5 місць в Україні варто відвідати весною .