Помер легендарний Хаїм Тополь — він був єдиним ізраїльським актором, коли-небудь номінованим на Оскар

Новини шоубізнесу

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

8 березня помер відомий ізраїльський і американський актор, сценарист і продюсер Хаїм Тополь. Діяч культури був дворазовим лауреатом премії Золотий глобус, номінантом на Тоні, а також першим і єдиним ізраїльським актором, коли-небудь номінованим на Оскар.

Про смерть 87-річного Хаїма Тополя повідомило видання New York Times. Відомо, що актор помер 8 березня в Тель-Авіві після боротьби з хворобою Альцгеймера. Сумну новину підтвердив Президент Ізраїлю Іцхак Герцог:

За десятиліття своєї славної кар'єри Тополь представляв нас із великою повагою. За свій талант і творчість він завойовує безліч нагород, але найголовніша нагорода — це ми, які сміялися і плакали разом із ним...
Нехай пам'ять про нього буде благословенна.

Зазначимо, у 1961 році Хаїм Тополь заснував власну театральну трупу в Тель-Авіві, ставши одним із засновників Театру Хайфи. Роль єменського єврея Салаха Шабаті в однойменній комедії Ефраїма Кішона принесла йому першу статуетку престижної премії Золотий глобус у категорії "Найперспективніший новачок".

1969 року Хаїм Тополь зіграв Тев'є-молочника у виставі за мюзиклом "Скрипаль на даху", прем'єра якого відбулася в Театрі Її Величності. Критики висловили виключно позитивні коментарі, а режисер Норман Джуїсон вирішив екранізувати постановку. За гру в повнометражному фільмі Хаїм Тополь отримав другу статуетку Золотого глобуса і був номінований на премію Оскар.

Останнім повнометражним кінопроектом ізраїльського актора став фільм "Залишений багаж" (1998 року) режисера Єруна Краббе.