Оскар-2023: пряма трансляція головної кінопремії Голлівуду

Новини шоубізнесу

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

У ніч з 12 на 13 березня відбувається нагородження лауреатів однієї з найпопулярніших кінопремій у світі — Оскар. 95-та церемонія традиційно пройде в театрі Долбі в Лос-Анджелесі, де Американська кіноакадемія назве найкращі роботи акторів, режисерів і продюсерів 2023 року. Головні подробиці про церемонію Оскар дізнайтеся на HOCHU.ua!

Килимова доріжка Оскара-2023, колір якої змінили вперше за 62 роки , розпочнеться о 02:00 за київським часом, а сама церемонія нагородження — о 03:00. Пряму трансляцію можете подивитися на телеканалі "Суспільне Культура", який отримав ексклюзивне право на показ нагородження. Ведучим церемонії вже втретє буде Джиммі Кіммел, а в Україні премію коментуватимуть актриса Ірма Вітовська та виконавчий продюсер каналу Лук'ян Галкін.

Перед початком трансляції церемонії на телеканалі покажуть: український фільм "Дім з осколків" (о 22:30), а також токшоу "За крок до Оскара" (о 00:00) за участю Лук'яна Галкіна, Ірми Вітовської, ведучої Телебачення Торонто Саші Гонтар та автора каналу "Загін Кіноманів" Віталія Гордієнка. Вони обговорять українські фільми, які раніше висувалися на премію Оскар.

Зазначимо, українську картину "Дім з осколків" знімали у співпраці з Данією, Швецією та Фінляндією. У стрічці розповідається про дітей із Донбасу, які перебувають у дитячому будинку, розташованому біля лінії фронту. Картина потрапила в номінацію "Найкращий документальний повнометражний фільм".

05:33 у фіналі урочистої частини "Оскара" Г'ю Грант назвав головну нагороду — "Найкращий фільм року". Її присудили картині "Все скрізь і одразу". Завдяки цій статуетці фільм не тільки відзначився серед інших номінантів, а й став абсолютним рекордсменом вечора, забравши нагороди в 7 номінаціях.

05:20 під кінець церемонії на сцену вийшли Джессіка Честейн і Геллі Беррі, щоб назвати найкращого актора та найкращу актрису 2023 року. Так, статуетку Оскара в номінації "Найкращий актор" присудили Брендану Фрейзеру за головну роль у фільмі "Кит". Вийшовши на сцену актор добряче рознервувався і висловив подяку всім, хто причетний до роботи над картиною.
А ось нагорода в категорії "Найкраща акторка" дісталася Мішель Йео за роботу у фільмі "Все скрізь і одразу". Взявши до рук статуетку 60-річна акторка наголосила, що це було її давньою мрією. Свою перемогу на Оскарі Мішель присвятила своїй мамі.

05:11 нагороду за найкращу режисуру за версією премії "Оскар-2023" стали Ден Кван і Деніел Шайнерт, які в команді працювали над створенням фільму "Все скрізь і відразу".

05:07 нагороду за "Найкращий монтаж" присудили фільму "Все скрізь і відразу".

04:59 Ленні Кравіц з'явився на сцені премії Академії в частині церемонії In Memoriam Tribute. Щоб вшанувати пам'ять померлих діячів культури, музикант виконав ліричну пісню.

04:56 у номінації "Найкраща оригінальна пісня" перемогла композиція Naatu Naatu для індійського фільму "RRR", одну зі сцен якого знімали в Україні до початку повномасштабного російського вторгнення. Кілька місяців тому цей трек був відзначений кінопремією "Золотий глобус".

04:52 на сцену премії Академії вийшли Кейт Гадсон і Джанель Монае, щоб назвати лауреатів у номінації "Найкращий звук". Серед номінантів премії експерти виокремили фільм "Найкращий стрілець: Меверик".

04:41 Ендрю Гарфілд і Флоренс П'ю оголосили переможців у категорії "Найкращий оригінальний сценарій". Статуетку забрали сценаристи фільму "Все скрізь і одразу". Слідом за цим акторам випала нагода назвати переможців наступної номінації — "Найкращий адаптований сценарій". У ній перемогла стрічка "Жінки говорять", а на сцену за нагородою піднялася режисерка і сценаристка фільму Сара Поллі.

04:30 на сцену вийшла Ріанна, і в супроводі оркестру виконала пісню Lift Me Up, що стала саундтреком до фільму "Чорна пантера: Ваканда назавжди". Композиція є даниною пам'яті зірці "Чорної Пантери", покійному Чедвіку Боузману — актор помер 28 серпня 2020 року від раку товстої кишки.

04:24 золоту статуетку за "Найкращі візуальні ефекти" забрала команда фільму "Аватар: Шлях води". Для оголошення цієї категорії Елізабет Бенкс вийшла на сцену з Ведмедем — це пряме відсилання до її фільму "Кокаїновий ведмідь". Звір постійно її відволікав і говорив про візуальні ефекти.

04:07  на сцені церемонії вручення премії Оскар оголосили роботу найкращого художника-постановника, перемогу здобув фільм на "Західному фронті без змін". Ця кінострічка здобула й наступну перемогу — в категорії "Найкраще музичне доповнення".

03:58 Леді Гага виступає з піснею Hold My Hand з кінофільму "Топ Ган: Меверік", яка претендує на нагороду в номінації найкраща оригінальна пісня.

03:55 " Найкраща анімована короткометражка" — "Хлопчик, кріт, лисиця і кінь".

03:53 Елізабет Олсен і Педро Паскаль вийшли на сцену, щоб озвучити переможця номінації "Найкращий документальний короткометражний фільм". Лауреатом став індійський проєкт "Шептуни слонів".

03:43 Сальма Хаєк і Антоніо Бандерас оголосили переможців у номінації "Найкращий міжнародний художній фільм". Ще одну золоту статуетку забрала картина "На Західному фронті без змін".

03:41 Єва Лонгорія розповіла про музей премії Академії, в якому зібрані найнезвичайніші декорації, костюми, а також представлені ексклюзивні виставки про кіноіндустрію.

03:31  на сцені виконують пісню Naatu Naatu з фільму "RRR". Це перша пісня індійського виробництва, яка номінується на Оскар. На сцені відтворили Маріїнський палац у Києві, біля якого знімали одну з танцювальних сцен індійської кінокартини.

03:29 Золоту статуетку премії Оскар за "Найкращий дизайн костюмів" отримав фільм "Чорна пантера: Ваканда навіки". Організатори відзначили роботи стиліста Рут Картер.

03:19 у номінації "Найкращий грим і зачіски" перемогла стрічка "Кит". Головну роль у фільмі зіграв Брендан Фрейзер, який також номінований на найкращого актора.

03:08 Стефані Сью виконала пісню This Is a Life з фільму "Все скрізь і відразу".

03:03 у номінації "Найкраща операторська робота" переміг Джеймс Френд за фільм "На західному фронті без змін".

02:56  публіка заспівала Happy Birthday для актора Джеймса Мартіна, зірки фільму "Ірландське прощання".

02:55  "Найкращий ігровий короткометражний фільм" — "Ірландське прощання".

02:52 у номінації "Найкращий документальний фільм" перемогла картина "Навальний" про російського опозиційного політика, який зараз сидить у в'язниці. Дружина Олексія Навального Юлія зі сцени висловила підтримку чоловікові, проте жодного слова не сказала про російську диктатуру, яка почала цинічну війну в Україні.

02:40 на сцені премії Академії виступили Тайан Воррен і Софія Карсон із піснею Applause, що стала саундтреком до фільму "Тепер разом" (Tell It like a Woman). Цього року вона номінована в категорії Найкраща оригінальна пісня.

02:37 статуетку за перемогу в категорії "Найкраща жіноча роль" забрала актриса Джеймі Лі Кертіс. Вона зіграла у фільмі "Геловін закінчується", а також стала виконавчим продюсером цієї кінострічки. Акторка подякувала усій команді, яка працювала над картиною. Зі сльозами на очах вона зазначила, що колись серед номінантів на Оскар були її батьки, а у цьому році вона змогла отримати бажану статуетку.

02:30 названо переможця в категорії "Найкраща чоловіча роль другого плану". Ним став Ке Хюї Куан за роль Веймонда Ванга у фільмі "Все скрізь і відразу". Вийшовши на сцену актор не стримав сліз і присвятив нагороду своїй мамі та дружині, які його підтримували на шляху до заповітної нагороди.

02:20 Дуейн Джонсон та Емілі Блант назвали переможця в категорії "Найкращий анімаційний фільм". Лауреатом стала картина "Піноккіо" з Томом Генксом у головній ролі.

02:00  офіційний початок кінопремії Оскар-2023. Ведучий церемонії Джиммі Кіммел епічно з'явився на сцені в костюмі з парашутом.

01:50 на килимову доріжку завітала вагітна Ріанна, яка виступить на сцені премії. Співачка виконає номінований на "Оскар" Lift Me Up - це саундтрек до фільму "Чорна пантера: Ваканда назавжди".

01:45  Мішель Йео зізналася, що чекає на результати премії, проте не хвилюється, чи увійде до числа лауреатів "Оскара". Зазначимо, малайзійська акторка увійшла до списків номінантів у категорії "Найкраща акторка" за роль у фантастичному бойовику "Все скрізь і одразу".

01:40  українська кінопродюсерка Олександра Костіна розповіла, що в офіційній комунікації премії організатори та гості не висвітлюють тему війни в Україні. Проте дівчина стверджує, що в особистих бесідах з іншими гостями вона неодноразово почула слова підтримки українському народу.

01:34 Хью Ґрант у розмові з ведучою килимової доріжки порівняв премію з романом "Ярмарок марнославства" Вільяма Мейкпіса Теккерея, який розповідає про дівчину, що намагається пробитися зі злиднів у вищий світ.

01:26  команда українців, що представляють фільм "Дім з осколків" прибули на церемонію. Як розповів один із режисерів картини Азад Сафаров, багато хто з голлівудських зірок розпитали їх про Україну і висловили занепокоєння стосовно російської агресії.

01:20  на килимовій доріжці "Оскара" перед об'єктивами фотографів уже відзначилися Джессіка Честейн, Флоренс П'ю, Єва Лонгорія, Ана де Армас, Джеймі Лі Керті, Анджела Бассетт, Сандра О, Дженніфер Коннеллі та інші зірки Голлівуду.

01:00  Лук'ян Галкін та Ірма Вітовська обговорюють культурну дипломатію в рамках кінопремії "Оскар", і наскільки вона важлива для України в період війни.

00:47  філіппінська акторка Доллі Де Леон з'явилася на премії з брошкою у вигляді синьої стрічки з написом "За біженців". Таким чином зірка підтримала українців, які змушені були покинути свої домівки через російське повномасштабне вторгнення.

00:20  американська акторка Джеймі Лі Кертіс, яка претендує на звання "Найкращої акторки другого плану" за роль у стрічці "Все завжди й одразу", висловила невдоволення оновленим кольором килимової доріжки. На своїй сторінці у Twitter вона зазначила, що доріжка чудово пасуватиме до штор у її будинку.

Нагадаємо, напередодні церемонії організатори Оскара оскандалилися, знову відмовивши Володимиру Зеленському виступити під час головної кінопремії Голлівуду .

Фото: Getty Images