Букінгемський палац вже оприлюднив план заходів: як пройде і де дивитися коронацію Чарльза III

Новини шоубізнесу

Кароліна Гайдук

Редакторка стрічки новин

Коронація Чарльза III та його дружини, королеви-консорту Камілли, відбудеться у Вестмінстерському абатстві 6 травня 2023 року. Її вестиме архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі. Як відбудеться церемонія коронації – читайте у матеріалі HOCHU.ua!

Менше ніж за місяць світ побачить нового монарха у Великій Британії. Думали, що цього дня не настане ніколи, адже Єлизавета ІІ здавалася вічною. Святкування коронації триватиме три дні, тож британці отримають додатковий вихідний день у понеділок, 8 травня.

Коли відбудеться коронація Чарльза III

Хода до Вестмінстерського абатства

О 10:20 за британським часом (12:20 — київський час) король Чарльз III і королева-консорт Камілла залишать Букінгемський палац і прибудуть у Вестмінстерське абатство на державній кареті Diamond Jubilee.

Початок коронації

Служба розпочнеться об 11:00 за британським часом (13:00 – київський час). Разом із Чарльзом III коронують його дружину Каміллу. Раніше повідомлялося, що дружина короля після коронації офіційно стане королевою (зараз Камілла є королевою-консортом, але цю приставку заберуть).

Хода до Букінгемського палацу

О 14:00 за британським часом (16:00 — київський час) коронаційна хода вирушить до Букінгемського палацу. Вихід на балкон Букінгемського палацу У Букінгемському палаці король та королева-консорт разом з іншими членами монаршої родини вийдуть на балкон, щоб завершити урочисті заходи дня.

Що відбувається на коронації

Під час церемонії король складає коронаційну присягу. Форма та формулювання змінювалися протягом століть. Сьогодні монарх зобов'язується правити відповідно до закону, здійснювати справедливість за допомогою милосердя, потім монарх буде помазаний, благословенний і присвячений архієпископу. Отримавши державу та скіпетр, архієпископ покладає корону святого Едуарда на голову монарха. Після того як архієпископ Кентерберійський та старші колеги віддають шану, звершується Святе причастя.

Які високопосадовці відвідають церемонію

6 травня до Великобританії приїдуть президент США Джо Байден разом із дружиною Джілл Байден, президент Польщі Анджей Дуда, представники Ірландії, Франції, Іспанії, Бельгії, Японії, Угорщини, Монако. Свою участь підтвердили князь Монако Альбер II та його дружина Шарлін, король Іспанії Філіп VI та королева Летиція, кронпринц Данії Фредерік та дружина кронпринцеса Мері з чотирма дітьми. Приїдуть також кронпринцеса Швеції Вікторія із батьком королем Карлом Густавом.

Коронаційний концерт у Віндзорському замку

7 травня відбудеться концерт та лазерне шоу у Віндзорському замку. Хедлайнерами на концерті на честь коронації короля Чарльза III стали Кеті Перрі, Андреа Бочеллі та Лайонел Річі. Також виступлять гурт Take That, Брін Терфель, Алексіс Френч та Фрея Райдінгс. Зазначимо, що Адель, Ед Ширан, Елтон Джон та Spice Girls відмовилися виступати на коронації, заявивши, що мають щільний гастрольний графік.

Візит принца Гаррі

Принц Гаррі планує полетіти назад до США лише через дві години після закінчення церемонії коронації свого батька, щоб повернутися до США. Це пов'язано з тим, що старшому синові Гаррі, Арчі, 6 травня виповниться чотири роки. У Букінгемському палаці підтвердили, що на церемонію приїде принц.

Де подивитись коронацію

Відбудеться онлайн-трансляція коронації, яку у прямому ефірі показуватимуть британські телеканали BBC One, BBC Two, ITV 1 та Sky News або транслюватимуть через BBC iPlayer, ITVX або канал Sky News Youtube. Місцеві жителі також зможуть спостерігати за коронацією, у містах по всій країні будуть встановлені великі екрани.

Раніше ми написали повний список знаменитих гостей, які прибудуть на коронацію Чарльза ІІІ. Серед них — королівські особи, політики, знаменитості та багато інших.

 Фото: Getty Images