Світлі, темні і кольорові: які вишиванки є в гардеробі першої леді України Олени Зеленської (ФОТО)

Новини ТВ-шоу

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Вибір, направду, величезний!

Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День вишиванки 2024 . Президент та Перша леді України вже показали свої цьогорічні вишиванки — скільки вони коштують та як виглядають ми вже писали, тож зараз саме час пригадати, які вишиванки взагалі є у гардеробі дружини Президента.

Олена Зеленська — не тільки перша леді України, а й перша шанувальниця української моди. Вона практично завжди вибирає вироби вітчизняних дизайнерів та популяризує вишиванки, одягаючи їх на всі можливі заходи в Україні та під час закордонних візитів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вишиванка — це традиційна українська вишита сорочка, яка є символом української культури , ідентичності та незалежності. Вишиванки мають багату історію та досі залишаються неймовірно популярними виробами в Україні та далеко за її межами.

16 травня в Україні відзначають День вишиванки. Ми вже розповідали про те, які зірки Голлівуду обирають вишиті сорочки , а тепер покажемо, які вишиванки має перша леді України Олена Зеленська.

Найкращі вишиванки Олени Зеленської

Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

Торік Олена Зеленська вітала українців з Різдвом у вишитій сукні чорного кольору із золотими орнаментами. Це виріб належить бренду Gaptuvalnya з Івано-Франківська, який дотримується високих стандартів вишивального мистецтва, використовуючи золоті та срібні нитки. Орнамент на сукні Олени був натхненний "Гранатовою Лозою", що символізує добробуту.

Фото: elle.ua
Фото: elle.ua

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі Олена Зеленська була одягнена у білу вишиванку із чорним геометричним орнаментом від українського бренду Must Have. Сорочка вільного крою з пишними рукавами відмінно поєднувалася з широкими чорними штанами та підкреслювала красу Олени.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

У 2020 та 2022 роках перша леді святкувала День Незалежності у білій вишиванці від бренду Artemklimchuk. Ця сорочка була вишита вручну та прикрашена традиційним полтавським орнаментом.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

На День Вишиванки у 2021 році подружжя Зеленських також вибрало сорочки від дизайнера Артема Клімчука. Вони були створені за зразками вишивок, знайдених у музейних архівах Дніпровщини.

Тоді, до речі, розгорнувся цілий скандал, адже вишиванка Володимира Зеленського дуже схожа на російську косоворотку . Проте, як пояснила пізніше етнологиня та співробітниця Інституту народознавства НАН України Оксана Косміна, це новотвір — і не зовсім українська вишиванка, і не зовсім російська косоворотка.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

Під час візиту до США Зеленська позувала у вишиванці від українського бренду Foberini. Сорочка з білого льону була прикрашена білою вишивкою з квітковим орнаментом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

У 2020 році Олена та Володимир Зеленські обрали вишиванки від Etnodim. У цьому стильному українському вбранні президентська пара привітала українців із Днем Вишиванки.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

Особливо ефектно виглядала вишиванка від Etnodim під назвою Smilyvist, яку Олена обрала для презентації проєкту "Книги без кордонів". Сам дизайнер марки присвятив цей виріб сміливості українського народу.

Фото: CK-ODA.GOV.UA

У 2020 році Олена обрала вишиванку "білим по білому" від дизайнера Артема Клімчука для святкування Дня Незалежності. Сорочка була прикрашена елементами традиційної полтавської вишивки, які символізували достаток та добробут.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Фото: instagram.com/olenazelenska_official/

На День прапора у 2023 році Олена Зеленська показала ще одну красиву вишиванку зі своєї колекції. Це була біла сорочка-вишиванка з чорним квітковим орнаментом та комірцем-стійкою і шнурками від українського бренду Gaptuvalnya. Її назва - “Рожа”. На той момент вартість такої на офіційному сайті виробника становила 9500 грн.

18 травня торік, під час візиту до Сеула, Олена Зеленська показала красиву молочну вишиванку від популярного українського бренду Gunia Project. Ця вишита сорочка створена у техніці рішельє, а орнамент натхненний елементами косівського кахлю 20 ст. і чернечого рушника на Київщині 19 ст. Також на цій вишиванці можна помітити образ дерева життя, яке символізує родючість та захист роду. Ця сорочка, як відзначає nv.ua , підперезана тканим поясом ручної роботи, який створювали, надихнувшись елементом традиційного українського одягу — крайки.

Фото: informator.ua

У липні 2023-го, під час відвідин саміту НАТО, Олена Зеленська показала ще одну роботу українського бренду GUNIA Project, вийшовши на головну площу у центрі Вільнюса у їхній вишиванці. Крій цієї білої сорочки базується на силуеті вишитої Борщівської сорочки, а сама вишивка виконана традиційно — чорними нитками. Орнамент вишивки натхненний естетикою мальованих гуцульських кахель. Латунний гудзик на комірці зроблений у формі серця і перекликається із сережками цього ж бренду, передає informator.ua .

Фото: informator.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також показували, яку вишиванку обрав у 2024 році популярний український співак Монатік. Його ”прикид” обійшовся недешево — така вишита сорочка на сьогодні коштує близько 11 тис. грн.