Хоч і не псується, але може затвердіти та забродити: як правильно зберігати мед удома

Їжа

Богдана Карц

Головна редакторка

Багато людей просто обожнюють мед! Дехто навіть запасається ним на зиму - як варенням чи іншою консервацією. І хоча  мед - із тих продуктів, які не псуються, буває так, що він змінює свою консистенцію (ви точно чули фразу “мед зацукрився”). Раніше ми розповідали, як відрізнити натуральний мед від підробки, а тепер розкажемо, як правильно зберігати мед в домашніх умовах.

3 головних правила зберігання меду: 

  1. Мед зберігають у темному прохолодному місці, подалі від прямих сонячних променів, за температури до +25॰С (можна навіть у кімнаті - ставити його в льох чи комору не обов’язково);

  2. Мед краще зберігається у щільно закритій тарі (скляна банка чи спеціальний пластиковий контейнер для продуктів - чудовий варіант, а от брати металевий посуд не варто, бо він окислюється);

  3. Діставайте мед чистою сухою ложкою - стежте, аби в ємність із медом не потрапила вода, бо він може забродити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щодо того, чи можна зберігати мед у холодильнику, то ніяких заборон щодо цього немає. Щоправда, у такому разі він сильно затвердіє і перед вживанням вам доведеться його розтоплювати.

Фото: freepik

Що робити, якщо мед зацукрився?

Багато любителів меду впевнені, що розтопити його можна, просто поставивши у мікрохвильовку. Втім, так робити не варто, бо коли температура перетинає позначку +40॰С, багато складових цього продукту просто руйнуються.

Є щонайменше 2 прості перевірені способи розтопити мед, який зацукрився, і при цьому не зіпсувати його властивості:

  1. Скористайтеся гарячою водою. Наберіть у якусь ємність теплої води з-під крана (але стежте, щоб температура не перевищувала 40॰С). Перекладіть частину меду в маленький кульок або просто меншу тару і опустіть в теплу воду на деякий час. Стежте, щоб вона не потрапила на, власне, мед!

  2. Лимон прийде на допомогу! Невелику кількість меду, що зацукрився, можна отримати, поклавши шматочок лимона у ємність до меду. Вже за кілька хвилин частина ласощів відтане.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, як зробити, щоб молоко довго не скисало. Прості народні методи завжди прийдуть на допомогу!