Заради цього ви будете прокидатися: як зварити ідеальну каву в джезві (РЕЦЕПТ)

Рецепти

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали про цікаве і тонке поєднання кави з лаймом. Тепер ділимось правилами й тонкощами приготування кави в джезві.

Джезва або турка - це один із найпопулярніших домашніх способів приготування кави. Джезви бувають мідні, сталеві, глиняні і ще в безлічі варіантах. Напій, приготований таким способом, виходить міцний, з насиченим смаком і ароматом. До Міжнародного дня кави розповідаємо, як приготувати напій у джезві.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найкращою джезвою вважається мідна, посріблена зсередини. Перед варінням слід підігріти посудину - наприклад, ополоснути її окропом. Каву беріть ту, яка вам подобається. Найароматніший напій вийде зі свіжозмеленого зерна. Дуже важливим для джезви є помел - чим дрібніше змелена кава, тим краще.

Великий вплив на смак кави матиме вода. Найкраще брати фільтровану, яка постояла в холодильнику. В ідеалі - взагалі талу.

Каву беруть з розрахунком 1 чайна ложка на 100-120 мл рідини. На цьому ж етапі можна додати до  джезви цукор або прянощі. Сухий вміст джезви заливають водою і перемішують. Це може бути єдине перемішування, а можна в процесі приготування перемішати ще раз - як тільки кава почне підійматися.

Кава повинна піднятися і обзавестись пінкою, але не повинна встигнути закипіти – це базове правило приготування кави по-турецьки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найкраще розливати каву у прогріті філіжанки. Часто турецькі кавові майстри в процесі приготування кави знімають пінку і одразу розкладають її по чашечках - так, коли напій буде розлито, у всіх буде рівна кількість пінки. Також ми розповідали про ідеальну пропорцію цукру для приготування компоту.