Почуття на паузу: як правильно брати перерву у стосунках, щоб все не закінчилось крахом

Ми та чоловіки
609

Тамара Черкасова

Журналістка

Фраза: "Давай візьмемо паузу у стосунках" із вуст коханої людини може вибити з колії. Що взагалі означає пауза у стосунках і чи означає вона, що це остаточний розрив? Питання нескінченні, як і потенційні причини, через які пара може вирішитися і зробити перерву. Тим більше, що взяти паузу у стосунках це все-таки не розійтися раз і назавжди.

Чи нормально брати паузу у стосунках?

Пауза у стосугках це не зовсім розлучення, хоча вона може так відчуватися, пояснює womenshealthmag.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Розлука може бути дуже цілющою. Коли ситуація складна, важливо дотримуватися дистанції, щоб досягти ясності,

— каже Енн Розен Спектор, доктор філософії та клінічний психолог.

Спектор підкреслює, що пауза у стосунках – один із способів зберегти цю дистанцію, навіть якщо спочатку вам може бути незручно бути далеко від свого коханого.

Клінічний психолог і сексопатолог Джанет Бріто зазначає, що така перерва зовсім не означає кінець стосунків. За її словами, це просто певний проміжок часу, протягом якого обидві людини погоджуються на обмежене спілкування. Цей процес не обов'язково має бути таким складним, як його представляють у фільмах та телешоу. В ідеалі ця перерва — це просто перерва, яка не триватиме вічно.

Що таке пауза у стосунках?

Пауза у стосунках — це можливість для людей, які перебувають у стосунках, зрозуміти, що означає бути не разом, витратити час на особистісне зростання і подивитися на свої стосунки на відстані.

Багато пар думають, що здорові стосунки — це бути разом весь час, але це неправда,

— каже Спектор.

Експертка вважає, що така перерва може стати "оновленням стосунків" чи шансом зламати нездорові стереотипи. Перерви дозволяють парам побачити партнерство з нової точки зору, визнати особисті сумніви та провини, визначити зміни, які необхідно внести (наприклад, можливо, одна людина докладає більше зусиль, ніж інша), а потім вирішити, чи варто продовжувати стосунки.

Але пам'ятайте: пауза не є універсальним рішенням (бо це було б дуже легко). Все залежить від найдрібніших деталей, і їх необхідно серйозно обміркувати заздалегідь, інакше пауза може просто перерости у розлучення.

Перерви повинні робитися за чіткими правилами та з правильних причин. Пауза - це не вихід, якщо ви занадто боїтеся розірвати стосунки, точно знаєте, що хочете побачитися з іншими людьми, або хочете покарати свого партнера з якоїсь причини. У таких випадках слід відверто розповісти партнеру про те, як ви почуваєтеся — цілком імовірно, вам потрібне постійне вирішення проблеми.

Якщо ви хочете зробити перерву, щоб покарати партнера за невірність, подумайте двічі. Я думаю, що парі доведеться багато пройти разом в цей час. Це важкий період для пари, але якщо ви зробите перерву в цей момент, ви майже гарантовано розійдетесь або розлучитеся,

– каже Дженні Скайлер, докторка філософії та сексотерапевтка.

Не варто тікати від проблем, замість того, щоб вирішувати їх безпосередньо.

Сигналом про те, що перерва може бути корисною, є те, що психічне здоров'я однієї людини страждає, і вона не може зрозуміти, чи є стосунки, чи вона сама основна причина її психологічних проблем, каже експертка. Для такої людини перерва буде достатнім часом, щоб зосередитися на собі, звернутися за професійною допомогою та з'ясувати, чи достатньо вона психічно здорова, щоб продовжувати стосунки, додає вона.

Як довго має тривати перерва? Тривалість паузи у стосунках залежить від того, чому пара вирішила її зробити, каже Паял Патель, ліцензована терапевтка з питань шлюбу та сім'ї.

Однак до того, як відбудеться перерва, я думаю, було б непогано обговорити терміни, коли пара має знову зустрітися один з одним,

– зазначає вона.

Як правильно зробити паузу у стосунках?

Приймаючи рішення зробити перерву, важливо обговорити, чому перерва є тимчасовою, а не постійною. Це може допомогти обом партнерам впоратися із ситуацією. Ось кілька правил для тих, хто не знає, як узяти паузу у стосунках.

Обмовте дати

Терапевтка Хетті Дж. Лі не рекомендує паузи у стосунках довше, ніж чотири-шість тижнів.

З клінічної точки зору ми знаємо, що криза триває максимум чотири-шість тижнів, після чого ви або адаптуєтеся до кризи та щось придумаєте, можливо, впораєтеся з нею нездоровим чином, або рухатися вперед,

- говорить Лі.

Виберіть свій формат

Що робити під час паузи? Чи варто спілкуватися під час паузи у стосунках? Ви вирішите, що буде працювати для вас.

Що більше умов ви додасте, то складнішими можуть стати перерви,

– попереджає Спектор.

Встановіть кордони та дотримуйтесь їх

Можливо, ви все одно відвідуватимете терапевта раз на тиждень. Можливо, ви не побачите одне одного зовсім. Головне – заздалегідь усе обговорити.

Наприклад, ви не хотіли б, щоб ваш партнер з'являвся на вечірці з нагоди дня народження вашого найкращого друга або заходив до ваших батьків на вечерю, якщо ви намагаєтеся триматися на певній відстані,

- каже Бріто.

Домовтеся про правила спілкування

Крім встановлення меж особистого контакту та соціальної взаємодії, встановлення правил спілкування дозволяє кожній людині оцінити, чого вона хоче або чекає один від одного під час перерви.

Інші люди у стосунках

Чи зустрічатиметеся і спатимете ви з іншими людьми під час паузи? Якщо вам потрібна думка експерта, Скайлер радить парам зберігати ексклюзивність під час перерви.

Розкажіть дітям (чи не розказуйте)

Парам із дітьми трохи складніше взяти паузу у стосунках. Хоча ви, можливо, захочете зберегти свої проблеми у стосунках у таємниці, приховати це від дітей навряд чи вдасться.

Джанет Бріто рекомендує донести до дітей (так, щоб вони зрозуміли, залежно від їхнього віку), що "дорослі переживають дорослі речі". Як би ви це не сформулювали, найкраще пояснити дітям, що їм нема про що турбуватися. Насамперед діти повинні зберігати почуття безпеки, незважаючи на бурхливі події між батьками, радить вона.

Займайтеся тим, що вам подобається

Як поводитися під час паузи у стосунках? Хетті Дж. Лі радить "займатися тим, що живить вас" і відновлює зв'язок із самим собою.

Перегляньте свої очікування

Переконайтеся, що ваші очікування є обґрунтованими і реалістичними,

— каже Лі.

Не відмовляйтеся від своїх обов'язків

Чи платитимете ви як і раніше за оренду чи іпотеку? Якщо у вас є загальна кредитна картка, чи дозволено вам користуватися нею? Джанет Бріто рекомендує зберігати всі свої фінансові зобов'язання та зобов'язання щодо догляду за дітьми протягом перерви.

Оцініть, чому вам потрібна ця перерва

Дізнайтеся один у одного, чи дійсно ви хочете розриву, чи є альтернативні способи вирішення проблеми у ваших стосунках.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Запитайте себе, чому вам насамперед потрібна ця перерва, у чому ця пауза у стосунках дає вам більше ясності і що ви плануєте робити інакше у майбутньому,

— каже Бріто.

Раніше ми писали про те, що таке моногамні стосунки та чому їхнє визначення змінилося в сучасному світі.