Ікона Божої Матері “Домобудівниця”: про що в неї просити і які молитви треба читати

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

У вівторок, 18 липня, українці вшановуватимуть ікону Божої Матері “Домобудівниця” (“Економісса”). Цю унікальну ікону на Святій Горі Афон, що в Греції, тисячу років тому дав Бог зневіреному монахові для порятунку його монастиря від безгрошів’я та голоду. Як варто звертатися до неї, якщо хочете покращити матеріальне положення та позбавитися від душевної печалі - розповідаємо у цій статті на HOCHU.UA.

Прикластися до "Домобудівниці" приїжджають з багатьох охоплених кризою країн, причому представники всіх конфесій. Вони просять її допомоги, щоб налагодити бізнес, подолати фінансові негаразди та врятувати від безгрошів’я. І Богородиця допомагає.

Історія появи ікони Божої Матері “Домобудівниця” (“Економісса”)

Related video

У X столітті великий подвижник старець Афанасій заснував на Афоні перший монастир – Велику Лавру. Однак, незабаром через сильний голод всім ченцям довелося покинути обитель в пошуках іншого пристанища. Залишився один старець ігумен, але і сам він, незабаром, змушений був полишити Лавру. З залізним посохом вирушив він у дорогу, але раптом побачив, що на назустріч йому йде Жінка в блакитному одязі. Афанасій здивувався: звідки могла з'явитися тут жінка, якщо вхід їм на Святу гору суворо заборонений? Однак Жінка сама запитала його про те, куди він іде. У відповідь св. Афанасій поставив Їй питання: "Хто Ти і як сюди зайшла? Навіщо Тобі знати, куди я іду? Ти бачиш, що я тутешній чернець".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Потім він розповів усе, що сталося з його Лаврою, на що Жінка відповіла: "Тільки це! І заради шматка хліба ти кидаєш свою обитель?! Повернись! Я допоможу тобі, тільки не покидай свого усамітнення і не залишай своєї Лаври, яка прославиться і займе перше місце серед всіх афонських обителей". "Але хто ж Ти?", - запитав здивований Афанасій Незнайомку. "Я - Матір Господа твого. Я - Та, імені Якої ти присвячуєш свою обитель", - відповідала Жінка.

Недовірливо подивився св. Афанасій на Неї і відповів: "Боюся повірити цьому, буває, що і ворог приймає образ світлого ангела. Чим Ти переконаєш мене в істинності Твоїх слів?". "Бачиш цей камінь, - почув старець, - вдар по ньому своїм посохом і тоді дізнаєшся, Хто з тобою говорить. Знай же, що з цього часу Я назавжди залишаюся Економіссою (Домобудівницею) твоєї лаври".

Афанасій ударив посохом по каменю, і з нього потекла вода. Вражений цим дивом він повернувся, щоб благоговійно припасти до ніг Пресвятої Богородиці, але Її вже не було. Повернувшись в свою обитель, на превеликий подив він побачив, що комори монастиря наповнені всім необхідним. Незабаром до монастиря повернулася більшість братії. З того часу у Великій Лаврі немає економа, а єдиною Господинею є лише Пресвята Богородиця. На згадку чудесного явлення Богоматері св. Афанасію написана ікона "Економіса".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Молитва до ікони Божої Матері “Домобудівниця” (“Економісса”)

О Пресвята Владичице Богородице, Всечесна наша Мати Настоятелько всіх християнських обителі чернечого життя на святій Афонській горі і тих, що по всьому світі знаходяться! Прийми благальні молитви наші і принеси їх Всещедрому Богу нашому, щоб спас душі наші Своєю благодаттю. Поглянь на нас милосердним Твоїм оком і вчини Сама спасіння наше в Господі, бо без ласки Спаса Нашого і Твого святого заступництва за нас, ми недостойні, не зможемо довершити своє спасіння, бо занепало життя наше в мирській суєті і вже зближається час Христових жнив які відбудуться в день страшного суду. Ми недостойні загибаєм у безодні гріховній, у смутку перебуваючи, як пророкували святі отці і первоначальники, які своїм життям прирівнювалися до ангелів, що найменший чернець не радіючи своїм життям, уподібниться до світських людей, що і збувається сьогодні, бо ж чернецтво наше протягом свого життя плаває по житейському морі серед великих бур і негод, бо ж наші святі обителі немов би померли для світу цього ради наших гріхів, Всеправедний Господь наш Ісус Христос так говорить, що ми недостойні не маємо де голови прихилити. О пресолодка наша Мати Настоятелько! Збери воєдино розсіяне стадо Христове і спаси всіх християн та приведи нас до життя райського з ангелами і всіма святими у царстві Христа Бога нашого, Йому ж честь і Слава з Безначальним Його Отцем, і з Пресвятим Благим і Животворящим Духом навіки вічні. Амінь.

Нагадаємо, що раніше ми опублікували календар свят на липень 2023. Дізнайтеся, які церковні дати та професійні свята відзначатимемо цього місяця.

Фото: wikipedia.org