Чому 18 липня не можна ходити у незнайомі місця: яке сьогодні свято

Усі свята
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

У вівторок, 18 липня 2023 року, християни вшановують пам’ять  преподобного Афанасія Афонського (також відомий як Атанасій Атонський — візантійського монаха, засновника першого і головного монастиря на Святій горі Афон — Великої Лаври. В народі цей день називають “Афанасовим днем”. Що це за свято, що не можна робити в цей день, а також про головні його традиції розповідаємо у цьому матеріалі.

Яке свято 18 липня 

Преподобний Афанасій Афонський, пам'ять якого вшановується щороку 18 липня, народився в місті Трапезунді (тогочасна Каппадокія, нині це Трапзон - Туреччина). Хлопчик рано осиротів, тому його виховувала благочестива черниця, яку він згодом намагався наслідувати у всьому: від головних правил чернечого життя до постів і молитов до Всевишнього. При хрещенні він отримав ім’я Авраам.

Related video
Чому 18 липня не можна ходити у незнайомі місця: яке сьогодні свято - фото №1

Був учителем, але з часом захотів залишити цю справу і стати ченцем. Взяв постриг у Кимінському монастирі та нове ім’я - Атанасій (Афанасій). Більшість часу преподобний проводив у молитві і коли своїми тривалими постами досяг досконалості, ігумен благословив його на подвиг безмовності у відокремленому місці неподалік монастиря. Відомо, що на відлюдника часто нападали біси, намагаючись пробудити у ньому ненависть до того місця, де він оселився. Афанасій майже піддався сумніву, але вирішив потерпіти ще рік, а тоді вже діяти з волі Божої. В останній день його раптово осяяло яскраве світло з неба і всі гріховні помисли відразу зникли. З того часу Атанасій Афонський отримав дар розчулення, а до його келії почали стікатися численні паломники, які хотіли отримати від самітника пораду. Згідно з давніми переказами, кілька разів до святого з’являлася сама Богородиця Діва Марія.

Відомо також, що на Афоні преподобний Атанасій збудував невелику келію. З часом на її місці виріс монастир, який назвали на честь пророка Іоанна Хрестителя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити 18 липня

  • Не можна працювати ввечері.

  • Не можна 18 липня довго спати - треба взятися за справи якомога раніше, бо інакше можна зостатися ні з чим.

  • Не можна на це свято позичати гроші, бо бідність підкрадеться непомітно.

  • Не можна в цей день ходити у незнайомі місця, бо нечиста сила, яка виходить в цю ніч, може завести на манівці і навіть підлаштувати нещасний випадок.

Народні прикмети на 18 липня

Цей день у народі називають Афанасовим. Його наші предки вважали святом Місяця. Раніше навіть було зведено виходити ввечері 18 липня на вулицю, щоб поспостерігати за погодою та природними явищами, зокрема за Місяцем - саме від нього, згідно з віруваннями слов’ян, залежало, яким буде погода та врожай у цьому році. Саме в нього у цей день наші предки просили захисту для врожаю.

  • Якщо вночі хмарно і зірок майже не видно, то буде негода.

  • Якщо Місяць великий і яскравий, то погода буде сонячною, а осінь - сухою і теплою.

  • Якщо ж Місяць маленький і блідий – це до затяжних дощів.

  • Якщо в цей день повний Місяць, то навесні буде повноводдя.

  • Якщо Місяць на небі рогами вгору, то зима буде холодною, а якщо донизу – теплою.

  • Старий Місяць - до гарного врожаю зернових.

  • Багато павуків цього дня свідчать, що погода буде сухою і теплою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, хто святкує іменини у липні. Найближчим часом, наприклад, з днем ангела варто буде привітати Анну, Гліба, Павла та Сергія.