День пам'яті преподобного Антонія Печерського: найсильніша молитва до святого

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

У цей день українці вшановуватимуть преподобного Антонія Печерського, якого ще в народі називали Громовержцем. Якою молитвою звернутися до святого та про що саме у нього просити - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Сьогодні, 23 липня, віряни відзначають день пам'яті преподобного Антонія Печерського. Це церковний діяч часів Київської Русі, засновник Києво-Печерського монастиря та будівничий церкви Успіння Пресвятої Богородиці, а зараз християнський святий.

Він народився у 983 році поблизу Чернігова. Антоній з дитинства мріяв служити Богу, тому відвідав Палестину, щоб побачити місце, де був Ісус, а потім прибув на Афон. Там він прийняв постриг та прожив кілька років, допоки ігумен монастиря не отримав знак відпустити Антонія додому, щоб чоловік приніс християнську віру на рідній землі. Згідно з оповідями, він володів даром чудотворення - зцілював хворих та пророкував події. Помер преподобний Антоній Печерський на 90-му році життя (1073 р.). Його мощі знаходяться у Ближніх печерах Святої Успенської Києво-Печерської Лаври, де він жив у пості та молитві. Православна церква канонізувала Антонія Печерського як преподобного на межі XIII та XIV століть (чіткі відомості відсутні).

Related video

В народі ж святого називали Громовержцем, тому що у цей день зазвичай була літня гроза, за якою пророкували врожай:

  • Якщо вночі 23 липня розпочалася гроза - чекайте гарної погоди.

  • Жаби по березі стрибають - теж до гарної погоди.

  • Якщо багато ряски на воді - рік буде вдалим.

  • Якщо свято припадає на п'ятницю або середу, і в цей день гримить грім - значить, риба буде добре ловитися.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Молитва до преподобного Антонія Печерського 

У цей день зверніться до святого молитвою, прохаючи про захист та допомогу.

О добрий пастирю і наставнику, приснозгадуваний ченців руських першоначальнику, пре­подобний і богоносний отче наш Антонію! Ти вгорі на Небесах, а ми внизу на землі, віддалені від тебе не стільки місцем, скільки гріховною нашою нечистотою, однак, пам’ятаючи твою батьківську любов до людей, рідних тобі, при­падаємо і молимося зі зворушенням і вірою: допоможи нам, грішним, очиститися покаян­ням і бути достойними помилування і прощен­ня від Господа і Сотворителя нашого. Умоли Його благість дарувати нам великі і багаті ми­лості, добре поліття, міцний мир, нелицемірну братолюбність і благочестя, достаток плодів зем­них, і щоб ми не перетворювали на зло добро, що дарується нам від щедроподательної правиці Його, але на славу імені Його святого і для нашого спасіння. Збережи, угоднику Бо­жий, твоїм святим заступництвом усіх нас. Охо­рони, чудотворцю святий, благосильними твої­ми молитвами обитель твою, і всю Україну нашу неушкодженими від усякого зла, і всіх людей, що живуть в обителі твоїй, і тих, що на покло­ніння до неї приходять, осіни небесним твоїм благословенням і в скорботах, бідах і хворобах подай їм утіху, визволення і зцілення; щоб ми подячно славили, хвалили і величали Господа, Який прославив тебе, і через тебе дивно благодіє нам, безначального Отця, Єдинородного Його Сина, і Єдиносущного Його Духа, Тройцю живоначальну і нероздільну, і твоє святе за­ступлення навіки-віків. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, коли українці святкуватимуть Яблучний, Медовий і Горіховий Спас у 2023 році. Також нагадуємо, що з 1 вересня дати святкувань буде змінено.

Фото: ukrinform.com