5 українських фільмів, які тобі точно варто подивитися

Кіно та серіали

Олександр Панченко

Кінооглядач

Ось що обов’язково треба зробити 9-го вересня: зручненько всістися і “залипнути” на класному вітчизняному фільмі: адже саме в цей день відзначається День українського кіно! Тож пропускати такий файний привід аж ніяк не можна! Тому ми і зробили добірку з 5 стрічок, які тобі точно слід подивитися. Вмикай!

“Пульс”

Байопік по-українськи. Історія дівчини Оксани, яка усе своє життя тренувалася, мріючи потрапити на Олімпіаду, і чиї надії ледь не перекреслила жахлива аварія. Попри все, Оксана знайшла у собі сили, щоб таки потрапити на великі змагання і перемогти в них!

В основу сюжету покладено реальну історію української спортсменки, легкоатлетки та Паралімпійської чемпіонки Оксани Ботурчук. До речі, після цього фільму режисер Сергій Чеботаренко розпочав роботу ще над одним байопіком – про життя винахідника гвинтокрила – Ігоря Сікорського. Проте на заваді стала війна – наразі проєкт “на паузі”.

  • Плюси фільму: потужна історія з не менш переконливою грою акторки Наталії Бабенко.

  • Мінуси: деякі сцени “скотилися” у бік махрової такої мелодрами (занадто на емоції перетиснули). Але врешті-решт це не заважає перегляду.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Захар Беркут”

Коли дивишся на те, як у фільмі наші хлопці мечами та сокирами рубають голови різноманітній погані (події відбуваються у 1241-му році), яка приперлася у карпатські вільні гори, то відчуваєш, що на справді мало чого змінилося. Тоді монголи, сьогодні – кацапи. Та ще замість холодної зброї – вогнепальна. А все те саме: ворог хоче зробити нас холопами та рабами. Позбавити землі і свободи.

  • Плюси фільму: пречудова операторська робота, відмінні костюми та хореографія екшену.

  • Мінуси: усі головні ролі в українському фільмі грають іноземні актори. Плюс надмірний пафос та акторка Елісон Дуді з ботоксними губами (подейкують, що режисера буквально примусили дати їй роль).

“Я працюю на цвинтарі”

Куди можна втекти від життя, яке дістало тебе по повній програмі (самогубство – не варіант!)? Правильно – піти працювати на кладовище. Там де тихо, де можна поміркувати, випити та з порядними людьми поспілкуватися (живими). Та й взагалі – провітрити собі мозок від наносного і тимчасового.

  • Плюси фільму: сценарій з легкістю жонглює емоціями глядача: ми то сміємося, як коні, то задумливо сумуємо. І це класно!

  • Мінуси: стрічку знято на основі однойменної книги – збірки новел Павла Белянського. І при перенесенні новел на екран, частина з них загубилася, втратила свій блиск та гумор. Тож книга на голову вища за екранізацію.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Носоріг”

Україна після розпаду радянської імперії. Епоха крові, беззаконня та розбірок. Фільм Олега Сенцова - це історія бандита на прізвисько Носоріг, якого блискуче грає ветеран “Азову” Сергій Філімонов. Історія його кримінальної “кар’єри” (від розведення “лохів” на гроші – до перестрілок), втрат (дружини та друзів) і остаточного падіння.

  • Плюси фільму: реалістичне відтворення епохи, харизматичні молоді актори, впевнена режисура та камео Олега Срипки.

  • Мінуси: смакування жорстокості.

“Я, Ніна”

Фільм щойно вийшов у широкий прокат (хоча вперше про нього заговорили ще 4 роки тому). І це реальна історія телеведучої Яніни Соколової, яку режисерка Марися Нікітюк вправно перенесла на екран. Йдеться про те, як життя Яніни (у фільмі – Ніни) було в одну мить зруйновано, коли лікарі поставили їй страшний діагноз: онкологія.

  • Плюси фільму: хеппі енд (і взагалі, - це історія про жагу до життя, а нам зараз вкрай не вистачає подібного настрою).

  • Мінуси: пекуча, болюча тема.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що днями телеканал СТБ заявив про вилучення з показу скандального фільму "Юрик". Виробнику доручили внести значні зміни до змісту стрічки й тільки тоді її знову покажуть глядачам.

Головне фото: corgit.xyz