Добірка найкращих фільмів до Дня українського кіно: нові фільми, які готуються до прокату (ВІДЕО)

Вже у суботу, 9 вересня, будемо відзначати День українського кіно. Тож ми у редакції вирішили зробити добірку українських стрічок, які не тільки вже знято, а й активно готують до показу на екранах кінотеатрів.

При цьому всі ми добре розуміємо, що вихід вітчизняних фільмів у сьогоднішніх реаліях – автоматично прирівнюється до справжнього дива. Отже, давайте підтримаємо своїх!

“Мій карпатський дідусь”

Добірка найкращих фільмів до Дня українського кіно: нові фільми, які готуються до прокату (ВІДЕО) - фото №1

Цю стрічку знято у копродукції аж з трьома країнами: Італією, Чехією та Молдовою. За сюжетом, помирає мама італійського хлопчика Майка. Але мама – українка, і за заповітом її прах треба розвіяти у рідних місцях: в глухому селі у Карпатах. Але Майку доведеться не тільки виконати цю місію, а й з рідним дідом Михайлом познайомитися – дуже специфічною людиною, про яку простіше сказати: двинутий на всі клепки (його блискуче грає Богдан Бенюк). Забувся сказати, української Майк не знає – ані словечка.

Фільм зняв грузинський режисер Заза Буадзе, за плечима якого такі відомі українські стрічки як “Червоний” та “Мати Апостолів”.

“Шлях поколінь”

Фільм знято за сценарієм Михайла Ухмана – військового журналіста та письменника. Це історія Назара – звичайного чоловіка, який ніколи не думав, що війна прийде в його дім. А сам він – вдягне однострій та візьме зброю до рук. У стрічці два часових пласти: сучасна війна та часи Визвольних змагань, коли вояки УПА чинили опір червоній армії. Два пласти, які мають точку перетину у сьогоденні.

Зйомки проходили на Донеччині – неподалік від фронту, а також у Києві та на Волині. До речі, в кадрі багато справжніх військових, які, по суті, грають самі себе (також у “Шляху” знялися легендарні повстанці: Ганна Абрамчук-Зелена та Степан Петраш). Саму ж стрічку зроблено на гроші нашої діаспори з Канади та небайдужих українців.

“Генделик”

Коли брешеш замовнику – це некрасиво. Але коли ти брешеш людині з криміналу, та ще й береш його гроші за роботу, то вже зовсім “ні в які ворота”. Проте саме так недалекоглядно (простіше кажучи – тупо) і повівся сценарист Іван Герасімов (Владислав Мамчур). Що залишається у такому випадку? Розчинитися у світі – тобто зібрати манатки та кудись заховатися. Сказано зроблено – по дорозі “в нікуди” Іван зазирає в генделик, де й надовго застрягає, починаючи… створювати нову реальність. На печатній машинці, яку йому люб’язно подали у закладі. І будуть у тій реальності фатальні жінки, запальні танці і… багато горілочки.

На фестивалі “Кінолітопис” стрічка отримала кришталевий “Приз глядацьких симпатій”. Фільм зняв Тарас Дудар, відомий за серіалами “Дільничний з ДВРЗ” та “Продається будинок із собакою”.

“Велика прогулянка”

Події фільму  розгортаються на галявині, куди одночасно прибули дві родини – інтелігентних Драгоманових та бізнесменів Наливайченків – відпочивати та пікнікувати. Зрозуміло, що кожен з представників цих поважних родин вважає це райське містечко своїм. І саме його мангал повинен бути “центральним”. Слово за словом і шашличній день перетворюється на справжню бійку!

У головних ролях – “квартальщиця” Олена Кравець та Юрій Ткач. Фільм зняв Олег Зборовський, у фільмографії якого такі серіальні проєкти як “Юрчишини 2” та “Ворожка”.

“Між нами”

Коли тебе постійно ламають: люди, обставини, саме життя, то в тебе є лише два варіанти: вмерти або вистояти. Це фільм розповідає болючі історії двох жінок, що як ті звірі – мають надтонкі шкіри… Разом вони об’єднуються, щоб протистояти усьому світу. Це доволі похмурий трилер (жанр, до речі, не частий у вітчизняному кіно) про біль, страхи, пекельну самотність та складність вибору…

Як стверджують самі творці стрічки, в ній все працює на сюжет та героїнь:

У нашому фільмі немає жодної випадкової речі, жодної випадкової фрази, жодного непродуманого руху.

У головній ролі знялася зірка драми “Коли падають дерева” Анастасія Пустовіт.

“Перший код”

Документально-ігрова стрічка, що розповідає історію українських айтівців – від 50-х років і по сьогодні, коли наші хакери завзято борються з росією. Історія про те як зароджувалася IT-сфера, як вона розвивалася, чого досягла і хто стояв біля її витоків.

У зйомках проєкту взяли участь представники компаній Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, а також представники Інституту кібернетики імені Глушкова НАН України та Міністерства цифрової трансформації. Також у рамках промо фільму, в Києві було відкрито тематичний мурал, який створив художник Андрій Ковтун (автор муралу “Привид Києва” на Подолі). Що цікаво, свого часу Андрій працював на збірці PC, тож тема IT йому близька.

Нагадаємо, у вересні чекаємо на появу відразу 7 крутих фільмів . А ще цього місяця можна сміливо розраховувати на кілька серіальних новинок від Netflix .

Головне фото: ukrinform