День весняного рівнодення 2023: дата і прикмети дня

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Нарешті настала весна, на яку ми всі так чекали. Потроху пробуджується природа, сонячна погода піднімає настрій, в особистому календарі на березень з'являється дедалі більше планів і завдань. Щоб ви все встигали і нічого не пропустили, ми регулярно публікуємо актуальні матеріали про важливі дати та події. У цій статті ми розповімо, коли буде день весняного рівнодення. Цікава інформація про день весняного рівнодення 2023 і прикмети як знаки природи — далі.

День весняного рівнодення — це момент, коли жодна з півкуль Землі не нахилена у напрямку до Сонця, а екліптика і небесний екватор перетинаються. Нагадаємо, вони нахилені одна до одної під кутом 23,5°. Якби цього нахилу не було, ми б не спостерігали зміну сезонів і сонцестоянь, а рівнодення тривало на Землі цілий рік. Обидві півкулі отримують майже рівну кількість сонячного світла в цей день.

Весняний день рівнодення означає, що тепер світловий день зростатиме, температура на вулиці стане вищою, природа почне оживати після зимової сплячки. З цього моменту весна повноцінно вступить у свої права і одна пора року змінить іншу. Якого числа день весняного рівнодення, читайте далі.

Коли день весняного рівнодення у 2023 році

Оскільки наші читачі вже активно цікавляться, коли день весняного рівнодення цього року, ми із задоволенням відповідаємо.

День весняного рівнодення у 2023 році — 20 березня, це буде понеділок. 

У день весняного рівнодення наша планета пройде рівно одну чверть шляху навколо Сонця, і вже о 17:35 за київським часом вступить у свої права астрономічна весна.

День весняного рівнодення: свято у слов'ян

Зазначимо, що день весняного рівнодення у слов'ян був подією особливою і навіть сакральною. День рівнодення весняного був святом Нового року. Також наші пращури вірили, що цього дня прокидаються після сплячки лісові жителі, так само як і пробуджувалася природа. Коли день весняного рівнодення, люди вірили в перемогу світла над темрявою, що і сьогодні дуже актуально.

Зранку раніше намагалися задобрити язичницьких богів, тому йшли до лісу і там розкладали смаколики для божеств, яким поклонялися.

Також у день рівнодення навесні ходили хороводи, співали, танцювали, брали участь в іграх і змаганнях, відвідували ярмарок, а також палили багаття. Вважалося, що високе, яскраве і чисте полум'я — запорука ситого і щасливого життя. Господині намагалися святково накрити стіл, обов'язково пекли печиво у формі жайворонків. А ввечері галасливі компанії скочували з пагорбів палаючі колеса, які вважалися символами Сонця.

День весняного рівнодення 2023 року: прикмети

У день весняного рівнодення свято наші пращури обов'язково придивлялися до природи, щоб зробити свої прогнози на майбутній урожай, погоду та інші аспекти життя. На 20 березня свято весняного рівнодення це можете зробити і ви, перевіривши досвід спостережень попередніх поколінь.

  • Побачили, як летить зграя птахів — буде гарний урожай зерна.

  • До вечора похолодало, чекайте на заморозки.

  • З дахів капає — буде родючий рік.

  • Якщо погода цього дня морозна, то чекати до кінця весни ще 40 морозних днів. Якщо тепла — найближчі 40 днів буде тепло.

  • Журавлі прилетіли 20 березня — весна буде пізньою.

  • Якщо пробачити всім свої образи і вигнати з думок злість — весь рік природа буде щедрою.

  • Хмари пливуть небом швидко і високо — літо й осінь будуть теплими.

  • Що веселіше проведете цей день, то краще мине рік.

  • Якщо загадати бажання в день весняного рівнодення, то воно здійсниться.

Нагадаємо, раніше астрологи назвали сприятливі дати для укладення шлюбу.

Фото: pixabay.com