Яке свято 18 травня 2023 року — День вишиванки

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Завтра, 18 травня, в Україні відзначатимуть День вишиванки. Які ще свята випадають на цей день, а також, що не можна і що можна робити — дізнайтесь у нашому матеріалі на HOCHU.ua!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Місячний день 18 травня 2023 року

18 травня 2023 року — 29 місячний день, символом якого є восьминіг. Це дуже складний та енергетично важкий день, коли треба триматися якомога далі від злих людей та конфліктних ситуацій. У цю дату також не слід приймати жодних важливих рішень або вирушати в дорогу. Місяць знаходиться в знаку Телець.

Яке свято 18 травня 2023 року

Цей день рясніє подіями, пам'ятними датами та святами. Ось невеликий список найголовніших свят та пам'ятних дат 18 травня:

  • День надсилання електронної вітальної листівки

  • День боротьби за права кримськотатарського народу

  • День Єрусалиму

  • День резервіста в Україні

  • Міжнародний день музеїв (ЮНЕСКО)

  • Вознесіння Господнє у західних християн

  • День вишиванки

  • День пам'яті Ірини Македонської

День вишиванки: історія та традиції свята в Україні

Українська вишиванка є одним із багатовікових символів, які пов'язують наше минуле та сьогодення. Вона втілює національний одяг і несе багатство національних традицій. У сучасному світі вишиванка набула нового життя завдяки новим підходам у дизайні та візерункам, при цьому зберігаючи свою вишуканість, елегантність та символічне значення як оберега.

Щороку, третього четверга травня, в Україні відзначається День вишиванки, коли багато українців одягають вишиті сорочки, щоб вшанувати свою культуру та традиції. 2023 року це свято припадає на 18 травня.

Ініціатива відзначати День вишиванки вперше виникла у 2006 році завдяки одній зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету. Вона була натхненна своїм знайомим, який завжди носив вишиванку. Згодом свято набуло всеукраїнського значення і стало тією датою, коли всі українці та жителі нашої краъни одягають вишиванки, щоб вшанувати історію цього виробу та висловити свою любов до батьківщини.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити 18 травня

Окрім Дня вишиванки, 18 травня також святкують День пам'яті Ірини Македонської. З цим церковним святом пов'язано чимало заборон, які для свого ж блага краще не порушувати:

  • Не рекомендується відвідувати вдів та одиноких родичів.

  • Краще не розповсюджувати плітки, чутки та неправдиві відомості про людей, бо можуть виникнути проблеми із зубами.

  • Не можна залишати брудний посуд на ніч 18 травня. Існувало повір'я, що це може спричинити серйозну сварку чи конфлікт.

  • Не рекомендується виходити з дому після заходу сонця, тому що можна зіткнутися з темними силами.

  • Не можна переступати через пні та повалені дерева, що знаходяться біля будинку чи городу.

Що можна робити 18 травня

У народі 18 травня було відомо під назвами "Аріна" або "Аріна Розсадниця". Це пов'язано з тим, що у цей день починали висаджувати розсаду капусти. Цікаво, що в давнину висаджуванням овочів займалися виключно жінки, а чоловікам заборонялося виходити на город у цю дату.

У кого День ангела 18 травня

18 травня іменини святкують Ірина, Яків та Адріан. Не забудьте привітати цих людей зі святом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть добірку поздоровлень із Днем ангела Ірини . Гарні побажання з іменинами у віршах та в прозі вже зібрані в нашому матеріалі на HOCHU.ua!