Що треба зробити на Трійцю: традиції одного з найголовніших релігійних свят року

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

День Святої Трійці є одним із найзначніших свят у церкві, що символізує єдність і рівність Святого Духа, Бога-Отця і Бога-Сина. У 2023 році його відзначають 4 червня. Цей день має особливе значення для вірян. У нашому матеріалі ви дізнаєтеся більше про традиції, заборони та інші особливості, пов'язані з цим святом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На п'ятдесятий день після Великодня християни відзначають свято Трійці, яке символізує подію сходження Святого Духа на землю і підтверджує триєдність Бога. Цей день також відомий як П'ятдесятниця і входить до дванадцяти найзначніших церковних свят. Зазвичай Трійця приходиться на кінець травня чи початок червня, коли завершуються весняні польові роботи та настає справжнє літо.

Звичаї та традиції Трійці

За один день до Трійці, у Батьківську суботу, заведено поминати померлих родичів, відвідувати цвинтарі та молитися. Увечері господині виносять випічку на вулицю або ставлять її біля відкритого вікна, щоб це було частуванням для померлих родичів. Натомість вони просять природу дарувати щедрий урожай.

У Зелену неділю (так нерідко в народі називають Трійцю) освячують букет польових квітів і рослин, які потім потрібно зберігати за іконами впродовж року. У народі існує віра у те, що ці трави здатні захистити від грози. Засушену зелень іноді спалюють над головою дитини, якщо вона злякана.

Спеціально до цього свята господарі прикрашають своє подвір'я та будинок травами. Для цього часто використовуються гілки клена, верби, липи, акації, ясена, горіха та дуба. Вірять, що ця зелень захищає двір від русалок, які "буянять" у Зелені свята, та інших злих духів. Однак суворо заборонено прикрашати будинок осиновим листям, оскільки, за біблійною історією, Юда повісився саме на цьому дереві.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На Трійцю заведено збиратися сім'єю за святковим столом та насолоджуватися частуваннями, а потім святкувати цю подію. Зелені свята вважалися жіночим святом. Молодь плела вінки та пускала їх по воді для ворожіння. Трійця також вважається сприятливим днем для сватання.

Строго забороняється проводити будь-які земляні роботи або рубати дрова в Зелену неділю. Не можна купатися і залишати худобу на пасовищі або біля водойм. Наші пращурі вірили, що русалки можуть забрати їх із собою.

У деяких регіонах досі існує традиція починати купатися на водоймах лише після Зелених свят. Згідно з віруванням, у цей час вода стає безпечною, оскільки в ній відсутні нечисті сили.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як скласти гарний букет на Трійцю . Щоб трави виглядали стильно в будь-якому інтер'єрі, можна вибрати один зі способів їхнього оформлення.