Усікновення глави Іоанна Предтечі: що не можна робити цього дня

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Не пропустіть свіжу порцію оновлень щодо релігійних дат вересня . У цій статті ви знайдете корисну інформацію про те, що не можна робити на Усікновення глави Іоанна Предтечі, а також актуальні оновлення за темою свята.

Нагадаємо, з 1 вересня Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новий календар, у зв'язку з чим низку свят перенесено на нові дати. Більше про це ви можете прочитати за посиланням. І свята Усікновення глави Іоанна Предтечі цей перехід торкнувся безпосередньо. Так, за новим стилем свято відзначатиметься 29 серпня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що стосується 2023 року, про вшанування Усікновення глави Іоанна Предтечі митрополит ПЦУ Євстратій Зоря писав у Facebook , рекомендуючи проводити заходи 30 серпня. А глава УГКЦ Блаженніший Святослав сказав, що вони рекомендують у 2023 році святкувати Усікновення глави Іоанна Предтечі 10 вересня або 17 вересня.

Усікновення глави Іоанна Предтечі: що не можна робити

Тому в цей перехідний етап багатьом із наших читачів може знадобитися інформація про те, що не можна робити на Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Історія розповідає про трагічну подію. У цю дату менш ніж дві тисячі років тому за примхою доньки царя Ірода було жорстоко вбито християнського пророка Іоанна Хрестителя, який після страти Ісуса продовжував викривати язичництво і проповідувати вчення Христа, відкрито виступивши проти царя Ірода. Зрештою Іоанн Хреститель прийняв мученицьку смерть в ім'я Спасителя людського: йому відрубали голову, піднісши голову на золотому блюді.

Цього дня, як і в інші важливі християнські дати, існують суворі приписи, які віруючі люди намагаються не порушувати.

Що не можна робити на Усікновення глави Іоанна Предтечі: 

  • не можна різати круглі предмети, щоб не образити пам'ять пророка Іоанна, чиє життя було обірвано усікновенням глави;

  • подавати до столу що-небудь на блюді, щоб не осквернити пам'ять святого;

  • також не варто брати в руки гострі й ріжучі предмети з тієї ж причини;

  • під забороною їжа тваринного походження;

  • не можна займатися фізичною працею;

  • не варто їсти продукти червоного кольору;

  • не можна лаятися, з'ясовувати стосунки, заздрити;

  • під забороною веселощі і танці зокрема;

  • не варто в цей день грати весілля і хрестити дитину.

Варто зазначити, що церква багато з цих заборон зараховує до забобонів, а тому на Усікновення глави Іоанна Предтечі точно забороняється працювати, їсти тваринну їжу, сваритися і загалом грішити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Варто багато молитися, просячи про спокуту своїх гріхів.

Сподіваємося, інформація про те, що не можна робити на Усікновення глави Іоанна Предтечі, була для вас корисною.

Також нагадаємо, що в нашому розділі "Свята" ми публікуємо всі найактуальніші матеріали в контексті важливих дат церковного календаря, календаря професійних свят і багато іншого. Нещодавно ми ділилися з вами порадами про те, що можна подарувати на День ангела. Беріть корисну інформацію на замітку.