Що таке розстановки за Хеллінгером та що з ними не так?

Психологія

Тамара Черкасова

Журналістка

Розстановки за Хеллінгером або сімейна розстановочна терапія - метод психотерапії, розроблений німецьким психотерапевтом Бертом Хеллінгером. Він заснований на ідеї, що проблеми та конфлікти в сім'ях та інших соціальних системах можуть бути пов'язані з непереробленими емоційними травмами, культурними та сімейними принципами, що передаються з покоління до покоління. Як це працює? Дізнайтесь у матеріалі Хочу!

Що таке розстановки за Хеллінгером?

Німецький терапевт Берт Хеллінгер розробив цей метод на основі компонентів гештальт-терапії та психодинамічної терапії. Як це працює? Терапевт, практикуючий розстановки за Хеллінгером, просить людей, які не пов'язані з клієнтом, брати на себе ролі членів його сім'ї, щоб розіграти ситуацію, пов'язану з проблемами клієнта, пояснює verywellmind.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Метод розстановок Хеллінгера вважається формою експресивної терапії, і його мета - допомогти клієнту впоратися з проблемою або краще зрозуміти конфлікт.

Кому можуть допомогти розстановки за Хеллінгером? Згідно з дослідженнями, сімейні розстановки не обмежуються конкретними діагнозами, але вони можуть бути корисними для тих, хто намагається подолати дитячу травму, зазнає складних почуттів після смерті родича або має різні діагнози психічного здоров'я, включаючи депресію та тривогу.

Переваги сімейних розстановок

Розстановки за Хеллінгером можуть допомогти подолати конфлікти, травми та важкий минулий досвід у безпечному середовищі. Також цей метод допомагає людям краще розуміти причини своєї поведінки, обробити події, що травмують, з минулого.

Що не так з розстановками за Хеллінгером?

Розстановки за Хеллінгером піддаються критиці через те, що автор методу дотримувався патріархальних і навіть женоненависницьких поглядів. Крім того, в оригінальних робочих зошитах Хеллінгера гомосексуальність вважалася хворобою, пише better help.

У критиків є й інші питання до методу сімейних розстановок:

Неясна наукова основа

Деякі критики стверджують, що розстановки за Хеллінгером засновані на метафорах і символах, а не науково обґрунтованих принципах психотерапії. Відсутність емпіричних даних може викликати сумніви щодо ефективності методу.

Недостатня емпірична підтримка

Наукові дослідження, що підтверджують ефективність розстановок за Хеллінгералм обмежені і часто невеликі за обсягом. Це означає, що є необхідність у більшій кількості великих і строго контрольованих досліджень.

Потенційні етичні ризики

Процес розміщення може бути емоційно інтенсивним і навіть травматичним для учасників. Непрофесійне проведення сесій може призвести до небажаних емоційних чи психологічних наслідків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Неоднозначність інтерпретації

Методика розстановок часто залежить від уміння терапевта правильно інтерпретувати ситуації та символи. Це може призвести до суб'єктивних оцінок та різних тлумачень серед різних практикуючих.

Раніше ми публікували поради для тих, хто хоче йти шляхом самопізнання. І пояснювали, як самопізнання може покращити ваше життя.