Еволюція iPhone: як виглядав гаджет у різні роки і що змінювалось (ФОТО)

Гаджети та авто

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Нещодавно Apple представила новий iPhone 15 . З цього приводу ми вирішили нагадати вам, якими були улюблені айфони раніше та як вони змінювалися протягом десятиліть.

Саме цей гаджет уже багато років задає тон на ринку мобільних телефонів. Оновлення від Apple з’являються щороку і щоразу викликають бурхливі обговорення. Але сьогодні - не про це. Ми хочемо розповісти та показати вам, якими були айфони у різні роки свого існування і що змінювалось.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якими були айфони у різні роки: від iPhone 2G до iPhone 14

Чи знали ви, що перший iPhone був створений зовсім не Apple? Компанія зареєструвала адресу iphone.org у грудні 1999 року, проте компанія Cisco на той момент вже рік як використовувала назву “iPhone” для своїх бездротових VoIP-телефонів. Лише у 2007 році компанії дійшли згоди у спірному питанні й Apple отримала права на цю назву.

До речі, перший iPhone, який показали на презентації, практично не працював. Стіву Джобсу тоді довелося гарно попотіти, щоб все пройшло як треба і новинка справила правильне враження на потенційних клієнтів.

Перший iPhone (iPhone 2G) - 2007 рік

Стів Джобс тримає в руках перший iPhone

Цей маленький пристрій зробив справжній переворот у світі мобільних телефонів! Він мав 3,5-дюймовий сенсорний екран та камеру у 2.0 Мп - дуже непогано на той час.

Багато людей купилися і придбали собі цю симпатичну модель. А потім з’ясувалося, що iPhone не підтримує додатків сторонніх розробників, як і технологію 3G, і це було трохи боляче… Але не настільки, щоб люди відмовилися від наступних розробок Apple.

iPhone 3G - 2008 рік

iPhone 3G

У другому поколінні популярного смартфона технологія 3G вже була передбачена. Це дозволило значно покращити швидкість передачі даних та оптимізувати роботу багатьох програм.

Ще однією родзинкою другого айфона стала поява App Store. Саме тоді користувачі отримали можливість довантажувати самостійно необхідні саме їм програми.

Третьою фішкою iPhone 3G 2008-го року випуску став GPS. Система глобального позиціювання (або ж просто навігатор) з роками стала незамінною штукою для мільйонів людей по всьому світу.

iPhone 3GS - 2009 рік

iPhone 3GS. Фото: Apple

Ця модель свого часу неабияк здивувала користувачів, адже iPhone 3GS мав продуктивніший процесор, 3-мегапіксельну камеру, з допомогою якої можна було знімати відео, а також знаменита кнопка Home, що відповідає за повернення користувача на головний екран.

iPhone 4 - 2010 рік

iPhone 4

Перше, що впадає в око: новий стильний дизайн. До цього айфони виглядали досить таки посередньо, а от починаючи з цієї моделі вигляд гаджета зачаровував. Фахівці називають це “повністю переосмисленим дизайном”.

Не підвела і “начинка”: ще крутіший процесор, камера на 5 Мп з можливістю запису HD-відео, оновлена ОС (iOS) + усілякі плюшки у вигляді захищеного від подряпин та жирних плям екран, фронтальної камери тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

iPhone 4S - 2011 рік

iPhone 4S

Цей айфон знав знаковим для компанії, бо саме в ньому з’явився персональний голосовий асистент Siri. Це була справжня революція! Окрім того, ця модель отримала кращу головну камеру (8 Мп) та новий, більш потужний процесор. А ще iPhone 4S міг брати на себе роль Wi-Fi-роутера.

iPhone 5 - 2012 рік

iPhone 5

Це модель, починаючи з якої, екрани айфона почали щоразу збільшуватись. Пристрій отримав 4-дюймовий екран, тонший корпус та став ще легшим. У ньому були відразу два мікрофони, з'явилася підтримка мереж 4-го покоління та роз'єм Lightning для підзарядки пристрою через спеціальний кабель. Також користувачам запропонували три варіанти об’єму пам’яті: 16, 32 або 64 Гб.

До речі, iPhone 5 свого часу побив усі можливі рекорди з продажу: 5 млн гаджетів розмели з полиць магазинів за перші 3 дні, а за рік було реалізовано близько 100 млн пристроїв!

iPhone 5S - 2013 рік

iPhone 5S

З крутих новинок, окрім стандартного покращення процесора, було підключення сканера відбитків пальців, подвійний світлодіодний спалах камери смартфона, а також функція Touch ID.

iPhone 6 і 6 Plus - 2014 рік

iPhone 6 і 6 Plus

Повністю оновлений дизайн та 4,7-дюймовий дисплей в айфон 6 і 5,5-дюймовий в айфон 6+, відповідно. Внутрішня пам’ять на цьому девайсі становила досі безпрецедентних 128 ГБ. Щодо камери, то користувачі отримали змогу знімати slow-mo відео, а версія iPhone 6 Plus отримала оптичну стабілізацію зображення. Також саме у цих моделях смартфона була реалізована функція мобільних платежів Apple Pay.

iPhone SE - 2016 рік

iPhone SE

Більша продуктивність, ще краща камера з портретним режимом та… повернення до діагоналі екрана в 4 дюйми. Siri тепер працює завжди - навіть якщо телефон заблоковано. Достатньо вигукнути: “Привіт, Siri” - і ваш голосовий асистент відразу зреагує.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

iPhone 8, iPhone 8 PLUS, iPhone X - 2017 рік

iPhone 8 PLUS

Перші дві моделі не були нічим примітними, єдине, що відрізняло їх від попередниць - трохи кращі камери та процесори й скляна задня частина для розміщення бездротової зарядки.

А от десятий айфон (iPhone X) - це вже було щось! У цій версії творці прибрали знамениту кнопку Home, зробили величезний OLED-дисплей та корпус з нержавіючої сталі. Саме цей iPhone був першим, який використовував біометричні дані Face ID замість уже звичної на той момент технології сканера відбитків пальців.

iPhone XS - 2018 рік

iPhone XS

iPhone XS - перший гаджет в лінійці Apple, який отримав безрамковий дисплей. Кращий процесор, посилений захист від вологи та більша ємність акумулятора (він має тримати заряд на 30 хв довше) - про це розробники також подбали. А що найбільше сподобалося покупцям, то це новий колір - Gold.

iPhone 11 - 2019 рік

iPhone 11

Нова ультраширока камера + можливість записувати відео 4K з розширеним динамічним діапазоном, доступна на швидкості 24, 30 або 60 кадрів в секунду + новий нічний режим роботи камери. Ще одна вагома перевага iPhone 11:Face ID почав зчитуватися до 30% швидше, захоплюючи більший кут огляду.

iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro - 2020 рік

Фото: rozetked.me. iPhone 12 Pro, iPhone 12 Mini та iPhone 12 Pro Max

Ці моделі привертають увагу насамперед оновленим (точніше, повернутим із минулого) дизайном - тут використовуються ті самі плоскі краї, який Apple вперше використала в iPhone 4 ще 10 років тому. У версії iPhone 12 компанія представила стільникові радіоприймачі 5G та спеціальну зарядку MagSafe, яка дозволяє заряджати гаджет бездротовим способом з потенційно вищою швидкістю, ніж стандартні бездротові зарядні пристрої.

iPhone 12 mini - це зменшена версія пристрою для любителів маленьких смартфонів.

А от Pro-версія вже точно має, що запропонувати потенційному новому власнику: ця модель отримала оновлення до 5G, раму з нержавіючої сталі, матове скло на задній панелі і телефотокамеру. Також  iPhone 12 Pro отримав сканер для додатків 3D-карт і допомоги в портретному режимі. А ще - можливість знімати фотографії у форматі ProRes RAW.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

iPhone 13 та iPhone 13 Mini - 2021 рік

iPhone 13 та iPhone 13 Mini

13-та модель отримала покращення камер датчиками, схожими на ті, що були в iPhone 12 Pro за рік до цього, а лінзи були переставлені в діагональне вирівнювання замість вертикального. Компанія зробила нові смартфони більш автономними та оновила мінімальні параметри пам’яті: клієнти Apple замість звичних 64 ГБ отримали 128 ГБ.

iPhone 14, iPhone 14 Plus - 2022 рік

iPhone 14 та iPhone 14 Plus

Дизайн схожий на попередників, проте цього разу Apple вирішила здивувати клієнтів і замість моделі Mini представила iPhone 14 Plus з  6,7-дюймовим екраном (звичайний айфон 14 має 6,1 дюйма). Звісно ж, йдеться про покращену камеру, а ще -  підтримку Wi‑Fi 6 та Bluetooth 5.3.

З цікавинок: компанія створила нову систему екстреного зв’язку через супутник, за допомогою якої людина може викликати службу порятунку навіть там, де немає покриття мобільних операторів. Для цього достатньо направити свій айфон на супутник і натиснути потрібні клавіші (супутники можна знайти через спеціальний додаток, встановлений на пристрої).

Також саме в цій моделі Apple почала відмовлятися від слота для фізичних SIM-карт, змушуючи своїх клієнтів перейти на eSIM. Обидві моделі підтримують швидку зарядку через порт Lightning і мають змогу заряджатися до 50% за 30 хв. Зарядний пристрій вже не йде у комплекті з новим смартфоном - ті, кому він потрібен, мають купити його окремо або ж користуватися безпровідними зарядними пристроями (теж купленими власним коштом, окремо від гаджета).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А от про фішки нового iPhone 15, який щойно з'явився на ринку, ми вже писали. Усі деталі щодо нового покоління айфонів дізнавайтеся у цьому матеріалі !