KYIV VEGAN BOOM: звіт по фестивалю веганської культури

Новости культуры

Днями у Києві, вже вчетверте, пройшов фестиваль веганської культури KYIV VEGAN BOOM . Фестиваль має на меті популяризувати гуманний спосіб життя і, традиційно, робить це двома шляхами: фудкортом і ярмарком етичних товарів та великою освітньою зоною.

Фахівці у сфері медицини , експерти з дієтології та фітнесу розповіли про користь веганства (спосіб харчування, котрий на 100% складається з продуктів рослинного походження). Аншлаг на своєму виступі зібрав український патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, професор Віктор Досенко.

«Здорове харчування може бути тільки наслідком виховання та проінформованості», — наголосив професор.

Своїм досвідом вегатаріанства поділились також українські зірки, зокрема письменник Любко Дереш та журналіст Андрій Куликов.

На веган-маркеті свою продукцію представили понад 60 етичних торгових марок: це і веганські ковбаси, і торти виключно на рослинній основі, і побутова хімія, яка не тестується на тваринах та не містить складників тваринного походження.

{media_gallery_1}

«Коли тобі 16, твій веган-активізм — це на якійсь акції облити фарбою вітрину хутряного магазину. Коли тобі під 40 — це відкрити веган-ресторан». Це фраза музикантка Мобі, і я з ним цілком погоджуюсь, — каже співорганізатор фестивалю Рудольф Краєвський.

— Люди знають, що веганство корисне для здоров'я, тому нам просто потрібно дати їм можливість купувати смачну їжу, дати широкий вибір товарів і доступний прайс».

У розвинених країнах, наголошують організатори, користь веганського харчування є визнаною на державному рівні. Окремим наголосом заходу був вплив м'ясо-молочної промисловості на зміни клімату. Куратор освітньої зони Павло Вишебаба наголошує:

«Промислові тваринницькі ферми відповідальні за забруднення прісних вод, вирубування лісів, неродючість ґрунтів, трагічнe вимирання видів та зміну клімату на планеті».

{media_gallery_2}

Автор: Алена Сердюкова