#Не_ведись: правила безпечного користування Інтернетом для вашої дитини

Дети

Анна Капранова

журналист

Карантин в Україні продовжили до 11 травня, тому вдома залишатися доведеться ще довго. Сучасні технології надають багато можливостей для розвитку і комфортного життя в умовах самоізоляції — онлайн-курси, тренування, соціальні мережі та ігри. Проте Інтернет може також становити небезпеку, особливо для дітей і підлітків. Тому дуже важливо, щоб батьки звернули увагу на це питання і знали, як реагувати, якщо неприємна ситуація вже сталася.

Над темою та відповідними заходами вже активно працюють. Так, у лютому найбільший український оператор телекомунікацій Київстар спільно з Міністерством цифрової трансформації та Офісом уповноваженого Президента України з прав дитини запустили інформаційну кампанію #Не_ведись та освітній портал stop-sexting.in.ua , на якому можна знайти рекомендації для дітей, які зіштовхнулися із погрозами в Інтернеті, та їх батьків. Доступ до сайту для абонентів Київстар не тарифікується.

Які ризики для дітей існують в Інтернеті?

Дитинство і юність — це час експериментів і пізнання себе і світу. Сьогодні смартфони міцно увійшли в життя підлітків, сформувавши так звану "ілюзію спальні".

Кожен з нас сьогодні живе з "ефектом спальні". Це явище, коли, будучи фізично у безпеці, ми готові робити в Інтернеті набагато більше і швидше, ніж у офлайн-житті. Швидше довіряти, швидше ображати, більше розповідати про себе. Тому, на жаль, діти в нашій країні вже страждають від таких онлайн-злочинів, як вимагання інтимних фото, шантажування та сексуальне насильство після чи під час знайомств в онлайн — це сучасна реальність.

— коментує Анастасія Д’якова, радник з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Міністрі цифрової трансформації України.

Ще однією загрозою в Інтернеті для дітей, окрім кібербулінгу, є секстинг. Секстинг — це надсилання інтимних фото або відео із використанням сучасних засобів зв’язку.

На жаль, секстинг часто призводить до негативних наслідків: розповсюдження інтимних фото в Інтернеті, погрози та вимагання грошей. Іноді наслідки продовжують переслідувати і в дорослому житті, коли при прийомі на роботу або до вищого навчального закладу, фотографії інтимного характеру трапляються на очі приймальної комісії або роботодавця.

Наскільки розповсюджені сексуальні погрози для дітей в Інтернеті?

Згідно з опитуванням, в Україні 47% дітей віком до 9 років регулярно перебувають в онлайн-середовищі, а для підлітків у віці до 12 років цей показник складає 92%. Крім того, кожна третя дитина готова піти на зустріч з другом із цифрового простору, і лише 15% батьків знають, що робити, якщо вони чи їхні діти зіткнулися з проблемами в Інтернеті.

Як діяти батькам, щоб попередити небезпеку?

Перш за все, навчіть дитину простим, але важливим правилам поведінки в Інтернеті:

  • Спілкуватись тільки із людьми, яких вона знає в офлайн-житті.

  • Закрити у соціальних мережах сторінку та список друзів від незнайомців.

  • Не вказувати у своїх профілях адресу, номер телефону та школи, де дитина навчається.

  • Не позначати геолокацію у своїх публікаціях.

Також батьки можуть використовувати такі методи контролю дитини в Інтернеті:

  • Заохочуйте дитину розповідати вам сумнівну інформацію.  Щоб завжди бути в курсі нових онлайн-друзів і кривдників дитини, а також пропозицій, які їй надходять, необхідно встановити дружній контакт.

  • Дозволяйте користуватися гаджетами тільки в загальній кімнаті.  Намагайтеся розташовуватися в кімнаті так, щоб можна було бачити екран смартфона дитини.

  • Подружіться в соціальних мережах.  Додайте дитину у друзі, щоб відстежувати її інтереси, але ні в якому разі не критикуйте контент, інакше дитина створить другу сторінку, про яку ви вже не будете знати.

  • Встановіть програму батьківського контролю, наприклад  додаток Star Guard Family .

Star Guard Family має такі корисні функції:

  • Обмеження користування смартфоном та додатками (наприклад, на час занять у школі).

  • Блокування сайтів та додатків з неприйнятним контентом та інше.

  • Налаштування доступу до мережі за віком.

  • Перевірка розташування дитини і повідомлення про те, що вона прийшла додому або в школу.

#простозалишайтесявдома, контролюючи безпеку вашої дитини.

Що робити, якщо дитина вже стикнулася з погрозами в Інтернеті?

Якщо дитина вже надіслала свої інтимні фото, підтримайте її та зробіть наступне:

  • Зробіть скріншот (знімок екрану) сторінки, на якій опубліковані світлини.

  • Зверніться разом із дитиною до служби підтримки соціальних мереж із проханням видалити ці матеріали, як такі, що є інтимними матеріалами із дітьми.

  • Зв'яжіться із батьками дитини, що розповсюджує матеріали, та спокійно розкажіть про порушення. Швидше за все, вони будуть здивовані та занепокоєні, так само як і ви, тому зберігайте спокій та повагу.

  • Якщо ситуація не вирішується, зверніться до школи, де навчається дитина, що публікує фото, або до поліції.

  • Коли почався кібербулінг дитини, треба на деякий час обмежити або припинити користування соцмережами.

Закликаємо вас ознайомитися з більш детальною інформацією на сайті проєкту StopSexting , адже попереджений — значить озброєний. На порталі  можна знайти рекомендації для дітей, які зіштовхнулися із погрозами в Інтернеті, та їх батьків. Також діти та підлітки можуть звернутися до чат-боту та отримати інструкцію, що робити і куди звертатись, якщо їх шантажують в Інтернеті та вимагають контент сексуального характеру. Крім того, на сайті розміщено методичні матеріали для вчителів для проведення уроків із дітьми різних вікових категорій з питань безпечної поведінки в Інтернеті.

Усі бажаючі також можуть зареєструватися на сайті та стати волонтером проєкту, щоб поширювати інформацію про ризики для дітей в Інтернеті серед свого оточення.